De eerste echte Runderdrogeworst van Weidenaar uit Dokkum is in samenwerking met Staatsbosbeheer ontwikkeld. De droge worst wordt gemaakt van Schotse Hooglanders die in het Nationaal Park Lauwersmeer lopen.
Het Lauwersmeer, op de grens van de provincies Groningen en Friesland, is na de afsluiting in 1969 van de Waddenzee veranderd in een gebied met zoet voedselrijk water en ontzilte platen met veel riet, struweel en bosopslag. Om de weidsheid van het landschap en de daarbij behorende vogelrijkdom in stand te houden wordt het gebied begraasd met onder andere Schotse Hooglanders. De kudde in het Lauwersmeer wordt, om meerdere redenen, op een vast aantal dieren gehouden.
Omdat het vlees van de Schotse Hooglanders van uitzonderlijke kwaliteit is, ‘puur natuur’, verwerkt Weidenaar het vlees tot een heerlijke droge worst die zijn bestemming via de supermarkten naar de consument vindt. “De samenwerking tussen ons en Weidenaar gaat verder dan de inkoop en verwerking van het Hooglander-vlees. We krijgen ook nog een percentage van de verkochte droge worsten terug. De opbrengsten gaan we investeren in voorzieningen die de beleving van het gebied vergroten zoals bijvoorbeeld het opknappen van een uitkijkpunt,” aldus Jelle de Boer van Staatsbosbeheer.
De Runderdrogeworst is een bijzonder product, niet alleen door de samenwerking met Staatsbosbeheer maar ook door de smaak. “Het is een zeer smaakvol product met een echt verhaal. Ik ben dan ook ontzettend trots dat de worst vanaf nu verkrijgbaar is in de supermarkten. In eerste instantie zullen de droge worsten verkocht worden bij de Albert Heijn winkels in het Noorden van het land” aldus Wini Weidenaar van familiebedrijf Weidenaar.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.