DE WESTEREEN – De provincie Fryslân komt niet met een plan van aanpak om de problemen met de verontreinigde staalslakken in de Sintrale As op te lossen. De gemeente Dantumadiel had het College van Gedeputeerde Staten hier begin maart om gevraagd. Volgens Dantumadiel heeft de provincie meerdere milieuregels overtreden en haar zorgplicht verzaakt. Dat blijkt uit onderzoek van RTV NOF.
In 2017 en 2018 werden verontreinigende lekkages op twee locaties in de Sintrale As ontdekt. Dit was bij het viaduct van de Stroobosser Trekvaart en ter hoogte van de Dwarslaan en De Valomstervaart. Pas in september 2021 werden Provinciale Staten van Fryslân op de hoogte gebracht van dit probleem.
Dantumadiel drong er bij de provincie op aan om voor 1 mei 2022 te komen met een plan van aanpak en dat de problemen met de staalslakken voor 1 januari 2023 opgelost zijn. Zo niet, dan zou de gemeente de provincie een dwangsom opleggen.
Advocaat: “Aan zorgplicht voldaan”
De advocaat van de provincie stelt dat de provincie al het mogelijke heeft gedaan om verdere milieuvervuiling als gevolg van de lekkages te voorkomen. Ook zou de provincie direct actie hebben ondernomen en aan haar zorgplicht hebben voldaan. Alle overtredingen waar de gemeente Dantumadiel de provincie Fryslân van beschuldigt, wijst de advocaat van de hand. Gedeputeerde Staten vragen dan ook om af te zien van de voorgenomen last onder dwangsom.
Gedeputeerde Staten zijn, naar eigen zeggen, al druk bezig met het zoeken naar oplossingen voor het staalslakkenprobleem in de Sintrale As en zegt “geen enkele aansporing nodig te hebben” van de gemeente Dantumadiel. Volgens de provincie stelt het voornemen van de last onder dwangsom van Dantumadiel “de zaak nodeloos op scherp”.
Gezamenlijk om tafel
Om een juridisch conflict en escalatie te voorkomen, wil de provincie de bestaande samenwerking met Dantumadiel en aannemers in de zoektocht naar oplossingen voor het staalslakkenprobleem voortzetten. De provincie wil daarvoor wederom om tafel met de gemeente.
De gemeente Dantumadiel geeft in een schriftelijke reactie op de brief van de advocaat van de provincie het volgende aan: “We gaan als gemeente samen met de FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) de zienswijze(n) bekijken en eventueel in overleg met de indieners om het vervolg te bepalen.”