Protestactie vissers bij Afsluitdijk · Foto('s): RTV NOF, Erik Visser
  RTV NOF, Erik Visser

Protestactie vissers bij Afsluitdijk

zaterdag 14 augustus 2021

WADDENGEBIED – Zaterdag 14 augustus varen bijna zestig IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters tussen 11.00 en 13.30 uur langs de Afsluitdijk. Bij vluchthaven Breezanddijk komen ze bij elkaar voor toespraken en het luiden van de noodklok.

De vissers protesteren tegen windmolens die beslag leggen op hun viswateren. Zij vragen zich af of ze nog wel mogen vissen en of hun zonen en kleinzonen het werk op zee kunnen voortzetten. Het ruimteverlies op het IJsselmeer, op de Noordzee en op de Waddenzee is gigantisch. Naast talloze windparken die in rap tempo verschijnen, verliezen vissers ook eeuwenoude visgronden door natuurcompensatie op zee.

VOOR DE JEUGD
“We doen dit voor de jeugd, voor onze opvolging”, zegt Dirk Kraak voorzitter van vissersactiegroep Noordzeevissers-EMK, dat de protestactie organiseert. “Onze jonge vissers zijn gemotiveerd, gaan of gingen naar de visserijschool en verdienen net als onze visserijgemeenschappen #toekomstperspectief.”

MILIEUSCHADE
Vanaf Breezanddijk is windmolenpark Fryslân zichtbaar. Daar mogen IJsselmeervissers zich niet vertonen. Noordzeevissers kampen met hetzelfde probleem. Volgens zeevissers hebben windmolens bovendien een enorme impact op het mariene milieu. Zij vinden de verhalen over biodiversiteitstoename van de energiesector pure bullshit. Tegelijkertijd zorgt de instelling van natuurreservaten voor een verdere inkrimping van hun visgronden. Garnalenvissers op de Waddenzee hebben daar eveneens mee te maken.

EU-WETGEVING
Voorts vrezen vissers een tsunami aan nieuwe EU-wetgeving en nationale overheidsplannen die het werken op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee vrijwel onmogelijk maakt. De totale visserijsector is ook verbaasd waarom milieuorganisaties zich niet druk maken over verdere industrialisering van het IJsselmeer en de Noordzee. Vissers hebben geen vertrouwen in wat ngo’s allemaal beweren.

ZONNEPANELEN OP HET WATER
Plannen om kolossale pontons met zonnepanelen in het IJsselmeer en op zee te verankeren, zijn eveneens in de maak. De pontons belemmeren echter de planktonproductie die juist zo belangrijk is voor de zuurstofvoorziening op aarde. Plankton staat bovendien aan het begin van de voedselketen en is daarom belangrijk voor het overige leven in zee.

ZERO-IMPACT BESTAAT NIET
Europese overheden weten dit dondersgoed maar stellen ter compensatie van de nadelige gevolgen van de ‘groene’ industrialisering natuurgebieden in waar visserij verboden is. Voorts gaan er in Brussel stemmen op om bodemberoerende visserijen te verbieden. Dat impliceert het einde van alle actieve visserijen want er bestaat geen visserij met zero-impact.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?