De prachtige oude kerken in Noord-Groningen en –Friesland moeten onder de aandacht van een groter publiek worden gebracht, en er is meer bekendheid nodig voor de activiteiten die er worden georganiseerd. Dat is de doelstelling van het project ‘Open Kerken Waddenland’ waarvoor Stichting DBF uit Grou opdracht heeft ontvangen. Het project is oorspronkelijk een initiatief van de Stichting Inspirerend Noordoost-Friesland en wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van Leader.
Doel en aanpak van het project
Het doel van het project is een betere promotie van de kerken als geheel en van de activiteiten in het bijzonder, zodat meer inwoners en toeristen ervan kunnen genieten. Stichting DBF betrekt er vanaf het begin de kerkeigenaren en plaatselijke commissies bij; in april zijn er drie informatiebijeenkomsten: 15 april (Breede), 17 april (Boer), en 23 april (Oostrum). Samen met de betrokkenen wordt bekeken wat er nodig of gewenst is om de promotie te verbeteren. Mensen met ideeën hierover worden dan ook van harte uitgenodigd om hierover mee te denken. Vervolgens wordt een promotieplan opgezet en een subsidieaanvraag voor onder andere het Waddenfonds voorbereid. Het project wordt naar verwachting in het najaar afgerond; indien er financiering beschikbaar komt, kan vervolgens de uitvoering van start gaan.
De kerken
In het noorden van de provincies Groningen en Fryslân staan meer dan 100 middeleeuwse (Romaanse) kerken. Ze zijn gebouwd voor ca. 1600, staan vaak op een kerk of wierde en nemen daardoor een karakteristieke plaats in het landschap in. Dit is uniek in Nederland en zelfs Europa. Door kerkverlating en bevolkingskrimp zijn er minder kerken in gebruik en zijn ze soms ook niet meer toegankelijk. Dat is jammer voor de inwoners van de regio en ook voor toeristen. De kerken zijn eeuwenlang het centrum van dorp of stad geweest.
De geschiedenis van de kerken is nauw verbonden met de ontstaansgeschiedenis van de (brede) kuststrook van Noord-Nederland: het noordelijk deel van Groningen en Fryslân is allemaal ooit Waddengebied geweest. De terpen en wierden zijn er het bewijs van, en juist hierop zijn in de Middeleeuwen deze kerken gebouwd.
Projectorganisatie en financiering
Het project ‘Open Kerken Waddenland’ wordt uitgevoerd in de Waddenregio’s van de provincies Groningen en Fryslân, in de volgende gemeenten: De Marne, Winsum, Bedum, Eemsmond, Loppersum (provincie Groningen); Ferwerderadiel, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland c.a., Harlingen, Franekeradeel, Menaldumadeel, het Bildt, Littenseradiel en Leeuwarderadeel (provincie Fryslân).
Het project wordt gefinancierd door Leader. Stichting DBF is de uitvoerder van het project. De uitvoering wordt begeleid door een werkgroep met daarin vertegenwoordiging van Stichting Inspirerend Noordoost-Fryslân, VVV Lauwersland, Stichting Oude Groninger Kerken, Stichting Alde Fryske Tsjerken, Museumhuis Groningen, Leader Hoogeland, Plattelânsprojekten Noordoost (Fryslân) en Plattelânsprojekten Noardwest (Fryslân).
Informatie
Mensen die meer informatie willen over het project kunnen contact opnemen met Machiel Adema of Ruth van Bruggen (email: info@stichtingdbf.nl, telefoon 0566-602571).