Maandag is een project van start gegaan om de noodzakelijke regulering van de ganzenstand ook financieel en culinair aantrekkelijker te maken. Onder de projectnaam Gans & Bord werken Friese jagers samen met diverse organisaties uit de voedselindustrie om geschoten wilde ganzen te verwerken tot smakelijke vleesproducten. De initiatiefnemers worden daarbij ondersteund door Provincie Fryslân die op zoek is naar een duurzamere oplossing voor het beperken van de door ganzen veroorzaakte overlast en schade.
De initiatiefnemers van Gans & Bord kwamen een jaar geleden bij elkaar omdat ze het betreurden dat zo weinig van de afgeschoten ganzen daadwerkelijk geconsumeerd werden. De initiatiefnemers zijn partijen uit de voedselverwerkende keten die gewend zijn om van vlees diverse mooie consumentenproducten te maken. Zij hebben vervolgens de samenwerking gezocht met Koninklijke Jagersvereniging Friesland en Provincie Fryslân om te zoeken naar een duurzame oplossing voor het ganzenprobleem in de provincie Friesland. De bijdrage van de Provincie Fryslân om tot een duurzame keten te komen voor vlees van ganzen is bijna twee ton.
De enorme ganzenpopulatie is al jaren een groot probleem in Friesland en kost de boer en de provincie (en daarmee indirect de burger) ook veel geld. De meest duurzame oplossing is de geschoten ganzen zoveel mogelijk aan te bieden voor consumptie. De gans heeft een uitgesproken wildsmaak, wat door sommigen op prijs wordt gesteld. Door de verwerking ervan in diverse afgeleide vleesproducten ontstaan diverse aantrekkelijke en smaakvolle producten en kunnen andere groepen bediend worden. Vanaf nu wordt in een drietal Wildbeheereenheden (WBE’s) de mogelijkheid geboden om de geschoten ganzen vanuit het veld binnen een afstand van niet meer dan 10 km naar een koeling te brengen, waarbij de jager een Fair Trade prijs krijgt voor iedere afgeleverde gans. Hiermee wordt de verwerkende keten een natuurlijke basisgrondstof geleverd voor de verwerking tot Wild Fries Ganzenvlees.