Prijzen supermarkt steeds hoger: 5 tips om te besparen op boodschappen · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Prijzen supermarkt steeds hoger: 5 tips om te besparen op boodschappen

dinsdag 14 december 2021

LEEUWARDEN – Een brood, een pak melk en een doosje eieren: slechts een aantal producten waarvan de prijs de laatste maanden flink omhoog is gegaan. De komende tijd zullen boodschappen in de supermarkt alleen maar duurder worden. Volgens marktonderzoeker GfK zijn je dagelijkse boodschappen 3,6% duurder dan vorig jaar; dat terwijl je waarschijnlijk niet meer geld verdient. Daarom lees je in dit artikel vijf handige tips waarmee je geld kunt besparen op je boodschappen.

1. Check vooraf de online weekfolder 

Hoewel diverse producten duurder worden, betekent dit niet dat supermarkten stoppen met hun wekelijkse aanbiedingen. Zo beschikken de meeste bekende supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo over een online weekfolder waarin je alle actuele aanbiedingen kunt zien. Deze folders vind je in fysieke vorm in de supermarkt zelf, maar ook online. 

Meestal komt zo’n folder een week voordat de aanbiedingen geldig zijn online zodat je je aanbiedingen ‘in kunt plannen’. Maak iedere week een moment vrij waarop je alle nieuwe deals kunt bekijken om geld te besparen. Houd hierbij alle aanbiedingen op Actuele Aanbiedingen in de gaten. Op dit platform vind je het meest complete en nieuwe aanbod van producten met korting.

2. Maak boodschappenlijstjes voor het winkelen

Tijdens het snuffelen in weekfolders en aanbiedingen is het aan te raden om alvast te beginnen met het maken van een boodschappenlijstje. Dit soort lijstjes helpen sowieso om geld te besparen, omdat je daarmee gericht op zoek gaat in de supermarkt. Wanneer je zonder boodschappenlijstje de winkel in gaat, koop je eigenlijk altijd meer dan dat je nodig hebt. 

Kijk thuis eerst wat je nog hebt en maak op basis daarvan een menu voor een paar dagen (als dat kan). Vervolgens ga je aan de slag met de bestaande producten en de actuele aanbiedingen om een boodschappenlijstje samen te stellen. Wat extra mooi meegenomen is, is dat je met een boodschappenlijstje minder eten weg hoeft te gooien.

3. Vervang vlees met andere producten zoals ei

Als er één product is wat al duur was en wat alleen maar duurder zal worden dan is het vlees. Voor een kilo kipfilet of een pond gehakt betaal je behoorlijk wat geld. Wanneer je geld wilt besparen in de supermarkt is het aan te raden om niet voor alle dagen vlees te kopen. Er zijn namelijk heel wat alternatieven waarmee je hele lekkere recepten kunt maken zonder dat je daarvoor heel veel hoeft te betalen. 

Neem bijvoorbeeld ei of peulvruchten – daarmee kun je heel divers en lekker koken. Peulvruchten zoals kidneybonen of linzen zijn veel goedkoper dan vlees, hartstikke gezond en zorgen voor een goed gevulde maag. Uit onderzoek blijkt dat Friesen het minst geïnteresseerd zijn in vegetarisch eten dus daar valt sowieso wat winst te behalen. Minder vlees eten is namelijk ook nog eens goed voor het milieu.

4. Ruil de supermarkt in voor de markt

Wat je ook kunt doen, is de supermarkt inruilen voor de markt. Iedere stad en vrijwel ieder dorp heeft een vaste dag per week waarop er een markt is. Het zijn voornamelijk de verse producten zoals groente en fruit die je goedkoper op de markt kunt kopen. Het grote voordeel van de markt is dat de producten vaak ook nog eens een stuk verser zijn. Daardoor zit er onder andere meer smaak aan producten van de markt.

Extra tip: loop vooral aan het einde van de dag eens een rondje op de markt. Doe dit alleen wanneer je niet specifiek op zoek bent naar een bepaalde groente of fruit, maar wanneer je voor een lagere prijs producten wilt scoren. Veel kramen doen hun overgebleven producten aan het einde van de dag voor een nóg lagere prijs omdat ze het anders weg moeten gooien.

5. Bestel via een online supermarkt

Tot slot is het aan te raden om je wekelijkse boodschappen te laten bezorgen door een online supermarkt. Dat is voornamelijk aan te raden wanneer je het lastig vindt om aan een boodschappenlijstje te houden in de supermarkt. Veel mensen kopen namelijk altijd extra producten; vaak lekkere dingen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Bij een online supermarkt koop je alleen wat je nodig hebt en dat krijg je in huis.

Dat betekent dat je geen impulsaankopen kunt doen, omdat je op dat moment trek hebt of omdat je iets lekkers voorbij ziet komen. Daarnaast hebben online supermarkten vaak weer andere aanbiedingen dan een fysieke supermarkt. Over bezorgkosten hoef je je meestal geen zorgen te maken, omdat online supermarkten vaak vanaf een bepaalde bezorgprijs gratis leveren. Check ook daar de actuele aanbiedingen en je zult sowieso geld besparen op je boodschappen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?