Het voelt vooral als een praktische aangelegenheid en de romantiek is ver te zoeken. Tegelijkertijd kan de liefde onbekommerd zegevieren als de basis goed geregeld is. Met een samenlevingscontract.
Voor de liefde is immers een bruiloft niet noodzakelijk. Als ‘het goed zit’, kan dat met een helder samenlevingscontract prima bezegeld worden. Kan het dan niet gewoon zonder? Zeker wel, maar de juiste afspraken over financiën, erfenis en wat er gebeurt bij overlijden, zijn best belangrijk. Naast geregistreerd partnerschap of trouwen is een samenlevingscontract een goede manier om in alle rust en met respect voor elkaar (ook als het mis gaat) de toekomst tegemoet te treden.
Afspraken geven rust
Wat je vastlegt in een samenlevingscontract zijn onder andere de financiële verdeling van de kosten van onder meer levensonderhoud, het huishouden, de verdeling van de bankrekeningen, en de kosten die een koop- of huurhuis met zich meebrengt. Je kunt tevens een verblijfsbeding in je samenlevingscontract vastleggen. Dat bepaalt wat er met de bezittingen van jullie samen gebeurt als een van beiden overlijdt. In dat geval gaan de spullen automatisch over naar de partner ofwel de nabestaande. Familieleden kunnen er dan niet tussenkomen.
Ook regel je in het contract de zaken als je uit elkaar gaat (verdeling van inboedel, pensioen, omgang kinderen en allerhande kosten). Aan dat laatste wil je natuurlijk niet denken als je gaat samenwonen, maar het geeft rust als alles goed geregeld is. Omdat de afspraken duidelijk zijn, vermijd je ruzie mocht er sprake zijn van ontbinding van het contract.
Notarieel contract noodzakelijk
Een samenlevingscontract stel je veelal op bij een notaris. In tegenstelling tot een zelf samengesteld contract, wat ook mogelijk is. Als je deze bij een notaris regelt is dat niet gratis, de kosten verschillen per notariskantoor. Laat je daar goed over informeren. Met zo’n contract ben je dus fiscaal partner en ben je ook in de gelegenheid samen een huis te kopen. Je kunt dan namelijk een hypotheek aangaan. Een hypotheekverstrekker zal in de meeste gevallen naar een notarieel vastgelegd samenlevingscontract vragen. Je hoeft niet per se beiden eigenaar van de woning te worden, dat kun je vastleggen in de koop- en hypotheekakte.
Notaristarieven verschillen nogal
Nu is een samenlevingscontract geen formuliertje dat je via internet kunt downloaden en invullen. Je moet er fysiek voor naar de notaris, omdat zo’n contract helemaal naar wens kan worden samengesteld. Van een basiscontract tot een uitgebreider exemplaar. Mede daarom kunnen de kosten samenlevingscontract nogal uiteenlopen. Een notaris bepaalt zelf, en op basis van die vorm, het tarief. Een samenlevingscontract kost ongeveer tussen de 150 euro en 750 euro. Je kunt ook zelf een contract opstellen, dat je beiden ondertekent. Dat is rechtsgeldig. Let er wel op dat je geen ‘afspraken’ over het hoofd ziet. Je kunt er vanuit gaan dat wanneer je samen een eenvoudig contract opstelt via de notaris daar minder kosten mee gepaard gaan, dan wanneer je uitgebreidere afspraken vast wilt leggen.
Omdat die kosten nogal flink kunnen verschillen per notaris is het aan te raden er goed naar te informeren en er desnoods een blokje voor om te rijden. Dat kan je veel geld besparen. Staat natuurlijk voorop dat de afspraken die je wilt maken, wel goed op papier komen en dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.