PowNed dient klacht in over voortgang onderzoek naar ‘Sunneklaasincident’ · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

PowNed dient klacht in over voortgang onderzoek naar ‘Sunneklaasincident’

woensdag 13 december 2023

AMELAND – Omrop PowNed heeft bij het Openbaar Ministerie een klacht ingediend over de voortgang van het onderzoek naar het ‘sunneklaasincident’ op Ameland, schrijft Omrop Fryslân. De advocaat van de omroep zegt dat “de politie geen of nauwelijks onderzoek heeft gedaan, ondanks de ernst van de feiten.” In een brief uit naam van de omroep zegt advocaat Jens van den Brink dat de auto van PowNed, die werd geramd, na een week nog niet onderzocht is. “Terwijl dit onderzoek vrij gemakkelijk had kunnen leiden tot een match met de auto die op hen in is geramd”, schrijft hij. “Tot op heden is geen verzoek gekomen om de auto te onderzoeken.” Omdat de auto niet onderzocht is, “vreest PowNed dat het onderzoek ook verder niet van de grond is gekomen.”

De advocaat en de omroep vinden het ook vreemd dat er “niet is gereageerd op de aangifte van PowNed en zijn medewerkers, en er geen vervolggesprek is ingepland waarin verklaringen kunnen worden afgenomen.” PowNed en de advocaat willen een gesprek met het Openbaar Ministerie. “PowNed had verwacht dat de kwestie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en snelheid zou worden opgepakt. Zeker na het verzuim door de politie op Ameland. Maar ook nadien blijkt dat justitie en politie de zaak kennelijk zonder enige urgentie benaderen”, staat in de brief. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland liet dinsdagavond aan persbureau ANP weten dat ze de brief hebben ontvangen. “We gaan een reactie sturen”, zegt een woordvoerder.

Nog geen verdachten op het oog

De politie Noord-Nederland laat weten dat ze nog niets kunnen zeggen over de voortgang van het onderzoek. Er zijn nog geen verdachten op het oog en ook nog geen aanhoudingen verricht. De politie wil bij het ANP niet reageren op de vraag waarom de auto nog niet is onderzocht of waarom de journalisten nog niet zijn benaderd. Journalistenvakbond NVJ laat weten “dat dit onderzoek prioriteit moet krijgen. Vanaf het eerste moment is de politie niet voortvarend te werk gegaan.”

Burgemeester wil nog niet reageren

De NVJ is verder niet te spreken over de mediastilte van burgemeester Leo Pieter Stoel (VVD) van Ameland. De vakbond heeft negatieve geluiden gehoord over het feit dat Stoel sinds het incident geen interviews geeft. Streekomrop RTV NOF benaderde de burgemeester bijvoorbeeld al twee keer om een toelichting te geven op het incident, maar hij verwees woensdag naar een statement op de gemeentelijke website. Ook wilde hij zich afgelopen maandag, bij de eerste raadsvergadering sinds het incident, nog niet uitlaten over het voorval. Stoel wacht het onderzoek af voordat hij de pers spreekt. Na de raadsvergadering was de burgemeester niet beschikbaar voor vragen: hij vertrok meteen na het einde van de vergadering.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
PowNed dient klacht in over voortgang onderzoek naar ‘Sunneklaasincident’ · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?