LEEUWARDEN – De politieke partijen in Provinciale Staten willen 28 februari een eigen voorstel voor een Fries regenboogbeleid presenteren, aldus Omrop Fryslân. Zo’n beleid moet er volgens de meeste partijen komen, omdat jonge mensen die uit de kast komen zich niet altijd veilig voelen en soms zelfs worden mishandeld. Dat kan in sommige gevallen leiden tot depressie of gedachten aan zelfmoord. De bekende Friese dragqueen Curvalicious Diamond uit De Trieme weet daarover mee te praten. Zij hield woensdagavond als een van de negen insprekers een persoonlijk verhaal in de drukbezochte Statencommissie.
“Acceptatie was er niet echt, toen ik op mijn twaalfde uit de kast kwam op het Lauwers College”, vertelde Curvalicious. “Ik ben vastgebonden en in elkaar geslagen. Zij hebben me van m’n fiets geslagen en in het water geduwd. Ik ben er sterker uit gekomen, maar in m’n achterhoofd denk ik nog steeds: waarom was ik altijd degene die ze moesten hebben?” Curvalicious wil graag een bijdrage leveren aan een toleranter Fryslân, maar vindt ook dat de provincie dat moet doen. “Inclusiviteit is niet alleen voor Amsterdam, maar hoort ook bij Fryslân.”
Gedeputeerde Femke Wiersma herhaalde woensdag haar argument dat regenboogbeleid ‘geen kerntaak’ van de provincie zou zijn. Ze verdedigde daarom haar voorstel om te stoppen met het regenboogbeleid en het overgebleven geld terug te storten in de algemene middelen. Aan het eind van de vergadering bleek echter dat de meeste politieke partijen in de Staten daar anders over denken. D66 en ChristenUnie waren beide al bezig met een nieuw voorstel voor een Fries regenboogbeleid en gaan nu proberen om daar één voorstel van te maken.
Collegepartijen nemen afstand van gedeputeerde
Op 28 februari mogen Provinciale Staten de knoop doorhakken. De zaak ligt politiek gevoelig, want de collegepartijen CDA, ChristenUnie en FNP namen woensdagavond alle drie afstand van het voorstel van gedeputeerde Wiersma van coalitiepartner BBB.