Een interactief programma gedurende één week waarin jongeren in de leeftijd van 14 – 18 jaar actief worden betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Wat is de bedoeling?
Woensdag 21 november vinden de gemeenteraadsverkiezingen van de nieuw te komen gemeente Noardeast-Fryslân plaats. Iedere bewoner die 18+ of ouder is en woonachtig is in de gemeente Dongeradeel, Ferwerderadeel of Kollumerland mag op die dag laten weten wat hij/zij belangrijk vindt voor zijn of haar nieuwe gemeente.
Wat hierin jammer is, is dat de jongeren die nog geen 18 zijn, niet de kans krijgen om te worden gehoord. Als Jongerenwerkers willen zij hier verandering in brengen. Daarom hebben de Jongerenwerkers van Stichting Welzijn het Bolwerk en Timpaan Welzijn ‘Politiek Actief: De week van de Politiek’ in het leven geroepen.
Wat gaan ze doen?
In samenwerking met meewerkende scholen (Piter Jelles, Dockinga vak school & Friese Poort Dokkum en Lauwers College Kollum) gaan ze schaduwverkiezingen opzetten. Deze zullen in week 46 (12 – 16 nov.) plaatsvinden. In voorbereiding op deze week, hebben de docenten van maatschappijleer op deze scholen tijdens de lessen aandacht gegeven aan de aankomende verkiezingen. ‘Wat is een gemeenteraad? Wat zijn politieke partijen? Waarom moeten we stemmen? Hoe werken verkiezingen? Wat zijn de thema’s ?’ Er zijn een aantal van de vragen waar jongeren over geïnformeerd dienen te worden voor dat Politiek Actief van start gaat.
Hoe wordt dit vormgegeven?
Zoals eerder gezegd vindt Politiek Actief een (bijna) week lang plaats. Dit betekent niet dat de lessen een week lang niet door kunnen gaan, het meeste zal plaatsvinden tijdens de pauzes. Hier een korte beschrijving van elke dag.
Maandag:
De week gaat op de maandag meteen van start. Fractieleiders van de deelnemende partijen zullen de scholen bezoeken. Op school zijn er dan een aantal uren (max twee) en een locatie gereserveerd zodat fractieleiders de kans krijgen om een korte pitch van max 5 minuten te geven, waarin zij de jongeren vertellen waar zij voor staan en waarom jongeren op hen zouden moeten stemmen. Na de pitch is er voor leerlingen de gelegenheid om vragen te stellen aan de fractieleiders. Als deze vragenronde is geweest, de leerlingenraad zou de kans krijgen om een interview te houden met deze fractieleiders. Deze leerlingenraad wordt van tevoren door school ondersteund in het voorbereiden van dit interview. Na dit alles kan men weer over tot de orde van de dag. Dinsdag en woensdag is er voor de fracties van de betrokken politieke partijen de gelegenheid om campagne te voeren tijdens de (Middag)pauzes (i.o.m. school). In de pauzes krijgen zij de gelegenheid om jongeren aan te spreken en in gesprek te gaan over wat zij belangrijk vinden en hoe daar vanuit de partijen op wordt ingespeeld.
Donderdag is verkiezingsdag. Jongeren hebben zich nu drie dagen lang ‘ondergedompeld’ in de politieke wereld en mogen nu een voorkeur voor politieke partij uitspreken. De leerlingenraad heeft inmiddels voor stembiljetten en een stembus gezorgd en zal ook zorgen voor het verwerven en het tellen van de stemmen. Het stemmen zelf kan tijdens de pauzes plaatsvinden.
En dan?
Na deze verkiezingen worden de stemmen geteld en wordt de uitslag aan de leerlingen bekend gemaakt. Aan de hand van de vragen van de leerlingen, de gesprekken tijdens de pauzes met de fracties en het uiteindelijke resultaat van de stemmen, zullen de jongerenwerkers een algemene samenvatting schrijven aan de gemeenteraad over wat er uit deze schaduwverkiezingen zijn gekomen. Op deze manier hebben ze de jongeren gestimuleerd om na te denken over wat zij willen voor de gemeente waar ze in wonen en hebben ze de jongeren gestimuleerd om hun stem te laten horen. Immers, dat zij nog geen 18 zijn betekent niet dat zij niks belangrijks te zeggen hebben.