Politie erkent fouten: ‘Ingrijpen bij Sunneklaas op Ameland had anders gemoeten’ · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Politie erkent fouten: ‘Ingrijpen bij Sunneklaas op Ameland had anders gemoeten’

vrijdag 03 mei 2024

AMELAND – Op de Internationale Dag van de Persvrijheid, heeft politie Noord-Nederland erkent dat er fouten zijn gemaakt op Ameland, toen journalisten van PowNed in confrontatie kwamen met eilandbewoners bij het maken van een reportage over het besloten Sunneklaasfeest. Naar aanleiding van het incident op Ameland heeft de politie daar nu extra aandacht voor het waarborgen van persveiligheid. 

Politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Noord-Nederland erkent het belang van persvrijheid als essentieel onderdeel van de democratische rechtstaat. Hij benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van de politie is om journalisten in staat te stellen hun werk veilig te kunnen doen, binnen de grenzen van de wet. Sitalsing reflecteert op de gebeurtenissen en concludeert dat de politie destijds onvoldoende daadkracht heeft getoond in het waarborgen van persveiligheid.

Na een klacht van omroep PowNed, de werkgever van de betrokken journalisten, heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de politiechef en de omroep. Hierbij is uitgebreid gereflecteerd op de gebeurtenissen en zijn afspraken zoals vastgelegd in het convenant Persveilig besproken. Vertegenwoordigers van PowNed hebben kritiek geuit op het handelen van de politie, waarbij zij teleurgesteld waren over de houding en het gedrag van politieagenten.

Het had anders gemoeten

De politie was op de hoogte van de mogelijke aanwezigheid van journalisten op het eiland en de potentiële weerstand die dit zou kunnen oproepen bij de eilandbewoners. Echter, de aanwezige politieagenten vertrokken voordat de journalisten arriveerden, waardoor zij niet adequaat werden beschermd. Sitalsing erkent dat dit anders had gemoeten en benadrukt dat de politie er is voor iedereen, inclusief inwoners, bezoekers en journalisten.

Het belang van vrije nieuwsgaring en de veiligheid van journalisten staat hoog op de agenda bij politie Noord-Nederland. Sitalsing benadrukt dat journalisten met rust gelaten dienen te worden en dat de politie zich blijft inzetten om hen veilig en in vrijheid hun werk te kunnen laten doen. Hij belooft dat persveiligheid een blijvende prioriteit zal zijn voor de politie in de toekomst.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?