De strijd om het behoud van de monumentenstatus van molen Windlust in Burum ontvangt brede politieke steun, zowel lokaal als landelijk. De komende twee weken komen verschillende politici op bezoek om het dorp te steunen in zijn strijd. Op 1 februari komen twee VVD’ers naar Burum, een week later gevolgd door een brede delegatie politici. Dan organiseert het dorp een actiemiddag waarop petities worden aangeboden aan de politieke partijen.
Zaterdag 1 februari bezoeken de twee Friese VVD-Kamerleden, Anne-Wil Lucas uit Bakkeveen en Aukje de Vries uit Leeuwarden, Burum voor een rondleiding door de herstelde molen Windlust. Het gesprek zal met name gaan over het behoud van de monumentenstatus dat van groot belang is voor toekomstig onderhoud van de molen. Op zaterdag 8 februari komt opnieuw een delegatie politici, waaronder in ieder geval het Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. Zij krijgen vanaf 14.00 uur een hartelijk, muzikaal, welkom. Ook zullen de Burumers tijdens deze actiemiddag de eerste honderden handtekeningen van de onlangs gestarte petitie aanbieden aan de aanwezige politici.
Na het nieuws dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) molen Windlust van de monumentenlijst wil schrappen, kwamen de Burumers onmiddellijk in actie. “En hun geluid wordt gehoord, want een groeiend aantal Tweede Kamerleden trekt zich het lot aan van deze prachtige monumentale molen”, zegt Aren Vroegindeweij, voorzitter van de Stichting Erfgoed Kollumerland, eigenaar van Windlust. “Het lot van molen Windlust ligt nu in handen van minister Bussemaker. De Tweede Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Sander de Rouwe (CDA) hebben inmiddels kamervragen gesteld aan de minister! Zij hebben ons laten weten dat ze zich niet alleen volop in willen zetten om de monumentenstatus te behouden, maar ook dat ze zullen lobbyen voor brede steun binnen de Tweede Kamer, om zo de minister te overtuigen van de noodzaak van het behoud van de status.”
De RCE houdt vast aan het standpunt dat er te weinig originele bouwmaterialen over zijn gebleven na de brand om de monumentenstatus voor Windlust te behouden. Hier is de stichting het niet mee eens. Vroegindeweij: “Een molen wordt in de loop van de jaren constant vernieuwd.” Zo hebben hout en riet een beperkte levensduur. “De authentieke wijze waarop deze herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd, moet doorslaggevend zijn.” In een soortgelijk geval, de brand van het monumentale Schultehuis in Meppel, heeft de RCE besloten dat het gebouw na herstel toch een monument blijft. Ook al moest na de brand alles tot de grond toe afgebroken worden en er zelfs werd besloten om alles achter de gevel volledig te moderniseren. De reden voor behoud van de monumentenstatus: de grote betrokkenheid van de inwoners van Meppel. “En dat is zeker ook het geval in Burum.” De voorzitter wijst er verder op dat het cultuurhistorisch en landschappelijk belang van de molen bijzonder groot is “Het silhouet van Burum wordt al meer dan 200 jaar gemarkeerd door Windlust.”