HARKEMA – Hoe een plat dak isoleren met PIR 2-zijdig aluminium? Platte daken komen nog steeds voor in de woningbouw in Friesland omdat ze goedkoper te bouwen zijn en ruimte bieden voor additionele doeleinden zoals een groendak, zonnepanelen, een terras, airco-unit etc. Ze bieden ook een grotere ontwerp flexibiliteit in vergelijking met hellende daken. Zoals bij ieder dak van een gebouw, welke zijn warmte wil behouden gedurende de wintermaanden en de hitte graag buitenshuis wil houden tijdens de zomermaanden, is isolatie benodigd. De isolatie voor platte daken werkt hierbij wat anders dan wanneer het om een hellend dak gaat. Laten we hier eens wat dieper op ingaan in dit artikel.
Als je een plat dak boven je verwarmde ruimte hebt, dan wil je dat het geïsoleerd is om de warmte binnen te houden. Indien je woning een plat dak heeft en de kamer onder dat dak is verwarmd, dan wilt je dat het dak voldoende geïsoleerd is, anders is de kamer eronder moeilijk warm te houden en ben je veel geld kwijt aan het verwarmen ervan. Het is heel moeilijk om te zien hoeveel isolatie er in een plat dak zit door er alleen maar naar te kijken, maar als het vóór ongeveer 2000 is gebouwd, voldoet het waarschijnlijk niet meer aan de huidige norm. Indien het om een plat dak gaat wat boven een onverwarmde ruimte zit zoals een garage, dan hoeft je deze niet te isoleren.
De manier waarop je gaat isoleren is afhankelijk van de situatie. De meest aangeraden, effectieve en veilige optie is isoleren plat dak buitenzijde via het warm-dak- principe. Indien de huidige dakbedekking nog in goede staat en waterdicht is kan je ook een omgekeerd dak isolatie methode overwegen. Een dak isoleren langs de binnenzijde wordt minder gauw aangeraden, maar is nog altijd beter dan niet isoleren. Je plat dak langs zowel de binnen als de buitenzijde isoleren is natuurlijk ook een optie, maar wel een duurdere…
Een PIR 2-zijdig aluminium plaat bestaat uit twee lagen aluminiumfolie die met een speciale lijm aan elkaar zijn verlijmd. Iedere plaat is aan beide zijden bekleed met een aluminium toplaag of cachering. Een cachering betekent niets meer dan een ‘bedekking’. Dit is een reflecterende, gasdichte en dampdichte toplaag, opgebouwd uit meerdere lagen. Dit is een bij de juiste PIR isolatie materialen voor een plat dak een standaard onderdeel.
De bovenste laag is ontworpen om te beschermen tegen het binnendringen van water, terwijl de onderste laag isolatie biedt tegen warmteverlies.
Platte daken zijn om vele redenen geweldig. Ze zijn duurzaam en betaalbaar en ze bieden uitstekende bescherming tegen de elementen. Ze zijn echter ook gevoelig voor schade door wind, regen, sneeuw, zon, ijs en hagel. Dit maakt ze kwetsbaar voor lekkage en waterschade. Om het platte dak te beschermen tegen de weersinvloeden warmte en kou, dien je een PIR 2-zijdig aluminium isolatielaag te plaatsen.
Wanneer je platte dak voorzien wordt van een nieuwe laag dakbedekking, beschermt de aluminiumfolie de isolatielaag tegen het smelten of branden. Het zorgt tevens voor een aanvullende bescherming tegen vocht. PIR platen zijn van zichzelf al vochtwerend, maar bij PIR met aluminium cachering krijgt de vochtbestendigheid nog een extra boost. De aluminium toplaag zorgt er tevens voor dat zonlicht wordt weerkaatst zodat warmte als het ware terug wordt gereflecteerd. PIR platen zijn nog brandveiliger dan PUR-platen en hebben ook een betere isolatiewaarde waardoor je ze dunner aan kunt brengen. De isolatieplaten zijn meestal bekleed met een dampdichte laag zodat enkel de naden nog afgesloten moeten worden.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.