SCHIERMONNIKOOG – Donderdag 17 september heeft de Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga 47j) een landelijke ‘afvaltop’ georganiseerd in Vinkeveen (16.30). Het is het sluitstuk van een 550 kilometer sup- en windsurftocht door Nederland.
De ‘Wakkere Wegwerpers Tour’ begon in Maastricht en eindigde gisteren op Schiermonnikoog na 16 dagen. Hij bezocht 11 basisscholen langs zijn route, sprak met verschillende burgemeesters en wethouders, ging langs afvalinzamelaars en werd uitgezwaaid door EU vice president Frans Timmermans en werd op een basisschool in Gouda ondersteund door staatssecretaris van Veldhoven.
Verpakkende bedrijfsleven weigert mee te betalen
Doel van de campagne is afvalscheiden in de klas ‘het nieuwe normaal’ te maken. Slechts een heel klein deel van de scholen in Nederland scheidt naast papier ook plastic en etensresten. De wens is groot maar scholen worden belemmerd door regelgeving en kosten. In het huidige systeem betaalt het verpakkende bedrijfsleven – waaronder Unilever, Coca Cola en Albert Heijn – wel voor de inzameling van ‘hun’ verpakkingen in het huishoudelijk afval MAAR niet voor de inzameling van verpakkingen die bedrijven ontdoen. Basisscholen vallen nu onder de categorie ‘bedrijven’ terwijl het afval dat op school in de prullenbak belandt van huis wordt meegebracht. Redelijkerwijs zou het verpakkende bedrijfsleven daar ook mee moeten betalen voor de inzameling. Maar dat weigert ze.
Tinga “het is natuurlijk vreemd dat als je thuis wel het afval scheidt, dat in de klas dan niet gebeurt. Dat wil ik doorbreken. Afval-scheiden zou een automatisme moeten zijn en overal hetzelfde. Het is de basis van een duurzame omgang met plastic.”
De ontknoping
In Vinkeveen heeft de Plastic Soup Surfer de hoofdrolspelers bijeen geroepen om tot concrete afspraken te komen. Hij roept hen op zijn ‘wakkere wegwerpers waarden’ te ondertekenen en daarmee ‘afvalscheiden in de klas vanzelfsprekend en eenduidig te maken’.
Partijen die dit opgelost willen zien zullen aanwezig zijn: de directeur generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Esther de Kleuver en adviseur Peter Henkens), Nederlandse Vereniging van Reinigingsdiensten (voorzitter Henry Meijdam en interim Bas Peeters), inzamelaars SUEZ en Renewi (resp. Ilse van den Breemer & Ronald Amoureus), De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (bestuurder Ariane Swarts en Mark van Waas), Rijkswaterstaat (Jennifer van Dijk), Recycling Netwerk (directeur Rob Buurman), Natuur & Milieu (Jelmer Vierstra). Deze naast diverse andere belanghebbenden. (RIVM richtlijnen worden gevolgd).
Van Coca Cola, Albert Heijn en Unilever is een tegenbod ontvangen voor de inhoud van het te ondertekenen stuk. Dit aanbod heeft de Plastic Soup Surfer afgewezen. Of deze partijen er morgen bij zullen zijn, is vooralsnog onduidelijk.
Kick off online campagne
Deze afvaltop markeert tegelijk de kick-off van de online campagne voor scholen. Scholen wordt opgeroepen om via een petitie en ludieke acties hun lokale burgemeester op te roepen om afvalscheiden bij hen in de klas mogelijk te maken.
Tinga “Wat we leerlingenmet deze campagne leren is om in actie te komen. Dat ze echt dingen kunnen veranderen door bijvoorbeeld een petitie aan de burgemeester te richten; dat ze verschil kunnen maken. Het is nu aan de klassen in Nederland om samen een vuist te maken.”