VIDEO: Plan voor 30 nieuwe woningen op Dokkumer Zuiderschans · Foto('s): Bouwgroep Dijkstra Draisma
  Bouwgroep Dijkstra Draisma

VIDEO: Plan voor 30 nieuwe woningen op Dokkumer Zuiderschans

woensdag 13 april 2022

DOKKUM – Bij de Zuiderschans in Dokkum komen als alles goed gaat dertig tijdelijke woningen. Hiermee kan een tekort aan huurwoningen worden teruggedrongen. Bouwgroep Dijkstra Draisma is hierover met de gemeente Noardeast-Fryslân in gesprek. De woningen kunnen binnen een halfjaar worden gebouwd en zouden er als alles mee zit in oktober al kunnen staan.

Deel voor reguliere huurmarkt en deel voor vluchtelingen

Een deel van de woningen is bedoeld voor de reguliere huurmarkt, een ander deel om Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. De reguliere vraag naar (huur)woningen blijft in de gemeente groot. Kant-en-klare huizen lossen het dringende tekort aan huisvesting gedeeltelijk op. Ook zijn er op korte- en langere termijn meer opvangplekken nodig voor vluchtelingen. Hoofd-ontwikkeling Egbert Zwarts legt uit: “It is in appartementegebou, mei tritich wen-ienheden. It wurde trije-keamer-appartementen, fan sa’n 75 oant 80 fjouwerkante meter.”

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote stroom vluchtelingen. Tot nu toe zijn er voldoende (tijdelijke) opvanglocaties. Op termijn wordt verwacht dat er meer plekken nodig zijn waar de mensen een langere tijd kunnen verblijven. Er is geen uitgebreide procedure nodig om het plan te realiseren. Omdat de woonfunctie tijdelijk is en de locatie al geschikt is om op te bouwen, mag er worden afgeweken van het bestemmingsplan. Zwarts vult aan: “Dit is in perseel wêr’t in grutskalige winkel boud wurde kin, mar dêr is de lêste fyftjin jier nimmen foar kaam. Der leit dus wol in bouflak op, wy meie hjir in grut pân bouwe, mar eins is de winkelfraach der net mear. Fandêr dat wy mei dit ynisjatyf kaam binne.”

Inloopbijeenkomst over de plannen

Donderdagavond 21 april organiseert Bouwgroep Dijkstra Draisma een inloopbijeenkomst voor de omwonenden en omliggende bedrijven bij de Zuiderschans. De buurt heeft hierover een brief gekregen. Op deze avond zijn ook medewerkers van de gemeente aanwezig om eventuele vragen over de opvang en de vergunning te beantwoorden.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?