Penalty-soap Hurdegaryp gaat door · Foto('s): 

Penalty-soap Hurdegaryp gaat door

vrijdag 23 juni 2023

HURDEGARYP – De penaltysoap gaat door, schrijft Omrop Fryslân. De voetballers van VV Hurdegaryp en VV Heerenveense Boys moeten opnieuw een strafschoppenserie nemen, om te bepalen wie er komend seizoen in de tweede klasse speelt. Dat heeft de KNVB bepaald. Er stond zaterdag veel op het spel voor beide clubs. Hurdegaryp kon degraderen naar de derde klasse en voor Heerenveense Boys hunkerde promotie naar de tweede klasse. In totaal werden er twintig strafschoppen genomen, uiteindelijk mistte de doelman van Heerenveense Boys en stapte Hurdegaryp als winnaar van het veld. Hurdegaryp dacht dat het handhaving in de tweede klasse veilig had gesteld. Nu blijkt dat de scheidsrechter een cruciale fout heeft gemaakt, waardoor de strafschopgebied ongeldig is. “Dit voelt als onrecht”, zegt Hurdegarypvoorzitter Anton Postema.

Richtlijnen

Volgens de richtlijnen van voetbalbond KNVB moet je met een gelijk aantal mensen aan de strafschoppenserie beginnen, maar in de wedstrijd was een speler van Heerenveense Boys met een rode kaart van het veld gestuurd. De scheidsrechter had aan Hurdegaryp moeten vragen wie van hen niet een strafschop zou nemen, maar dat is niet gebeurd en dus krijgen de Heerenveense Boys nu een herkansing. Voorzitter van Heerenveense Boys Gatze-Rommert van der Meer: “We hadden meteen na de strafschoppenserie door dat er iets niet klopte. Dat hebben we ook kenbaar gemaakt bij de scheidsrechter, maar die heeft er niets mee gedaan. Door een fout van de scheidsrechter krijgen wij nu een tweede kans.” Postema van Hurdegaryp is heel wat minder positief. “Wij hebben een uniek stukje werk geleverd door onze laatste zes wedstrijden allemaal te winnen. Als we er eentje hadden verloren, waren we gedegradeerd. Maar nu wordt alles door de KNVB met één pennenstreek ongedaan gemaakt. Dat voelt als onrecht.”

Vakantie

Van der Meer begrijpt dat Hurdegaryp niet blij is met de situatie. “Maar we wachten het besluit van de KNVB af.” Maar er is een bijkomend probleem, want volgens Postema zijn er al spelers op vakantie en ook bij Heerenveense Boys zijn sommige spelers niet meer beschikbaar. Hoe uniek het ook lijkt, dit is wel eens vaker voorgekomen. In 2019 in het KNVB-bekertoernooi nam FC Lisse het op tegen Hoek. Lisse won de penaltyserie, maar de scheidsrechter liet de strafschoppen nemen volgens het zogenaamde ABBA-systeem. Dan begint eerst ploeg A, dan twee keer ploeg B en daarna weer ploeg A. Maar volgens de officiële regels moeten de strafschoppen om en om genomen worden. Na een kort geding werd de strafschoppenserie ongeldig verklaard en moest alles opnieuw. In de tweede serie won Hoek.

Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat alleen spelers die vorige weekend op het wedstrijdformulier stonden, een strafschop mogen nemen. “Er kan in sommige gevallen dispensatie worden aangevraagd, maar dan gaat dat altijd in overleg met de KNVB. In het geval van ziekte moet er een doktersverklaring overlegd worden.” Hurdegaryp laat het er niet bij zitten en heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld. Postema: “De KNVB is verantwoordelijk voor deze puinhoop, niet Heerenveense Boys, die staan volledig in hun recht.” It KNVB giet derfan út dat beide ploegen sa gau as mooglik in datum prikke en in lokaasje útsykje om de strafskoppesearje oer te nimmen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?