Peiling Statenverkiezingen: BBB verdringt CDA als grootste partij van Fryslân · Foto('s): BBB Fryslân
  BBB Fryslân

Peiling Statenverkiezingen: BBB verdringt CDA als grootste partij van Fryslân

donderdag 02 maart 2023

LEEUWARDEN – In de politieke peiling van Ipsos/EenVandaag voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart is de BoerBurgerBeweging de grootste partij van Fryslân. Ze staan op zeven zetels. Daarna komen CDA, PvdA en PVV met elk vijf zetels. Kiezers in Friesland kunnen kiezen uit zeventien partijen. Veertien van hen wonnen minimaal één zetel in de peiling, alleen AWP, BVNL en 50Plus niet.

“Het CDA is in onze peiling niet langer meer uitgesproken de grootste in Fryslân”, zegt onderzoeker Jeroen Kester van EenVandaag. “Het verlies voor die partij zien we in meer provincies in het noorden, oosten en zuiden van het land.” Dit zijn vaak gebieden waar de BBB (met o.a. Femke Wiersma van Holwert) het als nieuwkomer goed doet. In de peiling voor Fryslân heeft de partij van lijsttrekker Abel Kooistra zeven zetels. “Of ze de grootste worden, is door de foutmarge van twee zetels nog geen uitgemaakte zaak. Met een hoop partijen op drie tot vijf zetels en nog twee weken te gaan, kan er nog veel gebeuren.”

“Er kan nog veel veranderen, maar toch is deze peiling erg interessant”, zegt politiek verslaggever Andries Bakker van Omrop Fryslân. “Want als de uitslag over twee weken in de buurt komt van deze peiling, dan kan het nog heel moeilijk worden om een coalitie te vormen.” Voor een meerderheid in de Provinciale Staten zijn 22 zetels nodig. “Die combinatie is niet makkelijk te maken. In de peiling scoren sommige partijen op de rechterflank goed, zoals BBB en PVV. Maar voor een meerderheid hebben ze nog aardig wat andere partijen nodig en het is de vraag of die een samenwerking wel zien zitten.” Een coalitie zonder de BBB is getalsmatig mogelijk, maar ook dan zal het niet gemakkelijk zijn. “Dan heb je partijen nodig van links, rechts en het midden. Dan kom je al snel op zeven of acht partijen om een meerderheid te vormen. Ik ben heel benieuwd hoe het politieke landschap er op de avond van 15 maart uitziet.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?