Pas op voor gratis VPN’s · Foto('s): 
RECLAME

Pas op voor gratis VPN’s

vrijdag 05 november 2021

LEEUWARDEN – VPN’s raken bij steeds meer mensen in trek. De belangrijkste reden hiervoor is het verbeteren van de online veiligheid, privacy en anoniemer internetten. Ook het omzeilen van eventuele blokkades is een belangrijke reden om een VPN te gebruiken. Cybersecurityexperts zien dat steeds meer mensen kiezen voor een gratis VPN en trekken daarom aan de bel.

Gratis VPN’s zijn niet veilig

Gratis VPN’s zijn per definitie onveilig, stellen cybersecurityspecialisten. Gratis blijkt namelijk zelden echt gratis. Wanneer iets gratis is, is de klant het product. Achter gratis VPN’s zitten commerciële partijen, die gebruikersinformatie verzamelen. Zo houden ze bij welke websites worden bezocht, wat er wordt aangeklikt en hoe veel tijd een bezoeker op een website doorbrengt. Dat lijken geen spannende gegevens, maar hiermee wordt een profielschets van de gebruiker gemaakt. Die profielschets komt vaak erg dicht in de buurt van de werkelijkheid.

Ook persoonsgegevens kunnen worden doorverkocht aan derden. Doordat deze informatie wordt verkocht aan de hoogste bieder, genieten gebruikers dus helemaal geen privacy en anonimiteit. Dat terwijl dit juist als belangrijkste reden wordt gezien om een VPN te gebruiken.

Lekken bij gratis aanbieders

Cybersecurityspecialisten wijzen erop dat gratis VPN’s een nogal gebrekkige beveiliging kunnen hebben. Zo bleek in maart 2021 nog dat SuperVPN, GeckoVPN en ChatVPN zo lek als een mandje zijn. Gegevens van miljoenen gebruikers kwamen toen op straat te liggen. In sommige gevallen wordt er expres gelekt naar derden. Op die manier verdienen malafide VPN-aanbieders geld. Ze kunnen zo hun diensten blijven voortzetten, maar er ook zelf een flink zakcentje aan verdienen.

Gratis aanbieders kunnen criminelen zijn

Gratis aanbieders zijn niet altijd wie ze zeggen te zijn. Zo zijn er voorbeelden bekend van gratis aanbieders die achteraf cybercriminelen blijken te zijn. De VPN-dienst is dan opgezet als een val. Met de malafide dienst wordt zoveel mogelijk gevoelige gegevens verzameld. Dat kan zover gaan, dat zelfs toetsaanslagen worden geregistreerd. Op die manier komen hackers dan ook aan bijvoorbeeld bankgegevens. De gebruiker denkt veiliger te internetten, maar wordt eigenlijk geflest.

Beter alternatief: proefperiode

Experts raden aan om gratis VPN’s links te laten liggen. In plaats daarvan is het beter een proefperiode bij een goed beoordeelde, legitieme en bekende aanbieder af te sluiten. De gebruiker kan dan testen of de verbinding voldoet en of de klantenservice goed genoeg is. Tijdens de proefperiode kan de gebruiker de volledige functies gebruiken, voor een bepaalde periode. Na de proefperiode kan worden besloten al dan niet betaald te verlengen. Ook zijn er aanbieders die werken met een niet-goed-geld-teruggarantie.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?