Ruim tweehonderd mensen bezochten de informatiebijeenkomst over de toekomstige zorg in Ternaard. Deze bijeenkomst was georganiseerd door Werkgroep Ouderenzorg Ternaard in samenwerking met Idesta Zorggroep uit Grou. In de eerste bijeenkomst werden de bewoners van Spiker en familie voorgelicht over de plannen. In de namiddag werd nog een bijeenkomst voor personeel en vrijwilligers gehouden.
Sinds het faillissement van Zorggroep Pasana is de Werkgroep Ouderenzorg Ternaard actief bezig voor het behoud van de zorg in het dorp. Zorggroep Pasana was voor het faillissement voornemens om, samen met een tal andere locaties, verzorgingshuis Spiker in Ternaard te sluiten. De werkgroep is de laatste maanden volop bezig geweest om plannen te ontwikkelen waarmee deze sluiting kan worden voorkomen. Gedurende deze tijd meldde zich spontaan een particulier investeerder, en op een later moment hebben nog drie anderen zich hierbij aangesloten. Ondertussen had de werkgroep ook al contact gelegd met Idesta Zorggroep, om te onderzoeken of er gezamenlijk een plan van aanpak kon worden ontwikkeld.
Inmiddels zijn er twee plannen ontwikkeld, en deze werden deze middag aan de aanwezigen gepresenteerd. Rikus Sinnema en Sytze Miedema van Idesta presenteerden hun bedrijf, en hoe zij denken de zorg in Ternaard over te kunnen nemen. De aanwezigen waren behoorlijk enthousiast over de manier van aanpak, en velen namen na afloop ook een formulier mee waarin zij hun intentie uit kunnen spreken om in de nabije toekomst zorg van Idesta te willen ontvangen.
In de tweede bijeenkomst werd het plan ook aan het personeel en de vrijwilligers van verzorgingshuis Spiker voorgelegd. Ook hier reageerde men enthousiast, en velen maakten van de gelegenheid gebruik om nadere vragen te stellen. Ook vanuit het dorp zelf boden mensen aan het plan te willen ondersteunen, zodat de kansen van uitvoering zullen toenemen. Vanuit de politieke hoek sprak FNP-er Fedde Breeuwsma zijn waardering en support uit voor behoud van de zorg in Ternaard. De gemeente Dongeradeel heeft altijd aangegeven Ternaard als zorglocatie binnen een cluster van andere dorpen te willen behouden. De politiek zal zich blijven inzetten om ook in de toekomst ouderenzorg in Ternaard mogelijk te maken.
Ook Omrop Fryslân besteedde deze middag ruime aandacht aan het gebeuren, door drie maal live in het nieuwsprogramma dit gebeuren onder de aandacht van de luisteraars te brengen. Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst met zeer veel positieve geluiden. Het wachten is nu op de beslissing van de curatoren in het Pasana faillissement. De Werkgroep Ouderenzorg Ternaard ziet de toekomst met veel enthousiasme en vertrouwen tegemoet.