Overstappen van zorgverzekering: dit is belangrijk om rekening mee te houden · Foto('s): 
RECLAME

Overstappen van zorgverzekering: dit is belangrijk om rekening mee te houden

woensdag 16 november 2022

LEEUWARDEN – Het jaar is voorbijgevlogen. De feestdagen komen er weer aan én het betekent dat we binnenkort weer mogen overstappen van zorgverzekering. Zit jij er ook aan te denken om te switchen van zorgverzekering? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden in jouw zoektocht. Hieronder praten we je bij.

  1. Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar

Rond midden november maken de zorgverzekeraars hun premie en polisvoorwaarden weer bekend. Dat is dan ook het moment om verschillende zorgverzekeraars te vergelijken. Een zorgverzekering vergelijken gaat bovendien heel eenvoudig. Je hoeft alleen een vergelijkingssite zoals Poliswijzer.nl te gebruiken. Je vult simpelweg jouw gegevens en zorgwensen in en vervolgens verschijnt er een lijst met alle zorgverzekeringen. Vanaf dat moment kun je gaan beginnen met vergelijken. Let bijvoorbeeld op de hoogte van de premie, de dekkingen en de soort polis.

  1. Denk na over aanvullende verzekeringen

Een basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander. Een aanvullende verzekering niet, maar dit kan overigens wel handig zijn om bepaalde zorgkosten te dekken. Denk daarom na welke zorg jij verwacht volgend jaar te krijgen, of misschien ga je wel naar het buitenland. Je kunt meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals voor de tandarts, fysiotherapie of buitenlanddekking. Houd er overigens wel rekening mee dat jouw zorgverzekeraar de aanvullende verzekeringen niet altijd hoeft te accepteren. Een basisverzekering moet de zorgverzekeraar wél verplicht accepteren.

Het is bovendien niet noodzakelijk om jouw basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Dit kan ook apart van elkaar worden afgesloten. In sommige gevallen valt dit goedkoper uit, maar reken het wel goed uit. Soms moet je een premietoeslag betalen waardoor je beter alsnog de basisverzekering en aanvullende verzekering samen kunt afsluiten.

  1. Lees de polisvoorwaarden door

Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering goed door te nemen. Hierin staat namelijk precies wat er vergoed wordt, en wat niet. Zo weet je precies wat je kunt verwachten van jouw zorgverzekeraar en kom je dus niet voor verrassingen te staan. Hierin staat bijvoorbeeld hoe hoog je eigen bijdrage zal zijn of op hoeveel behandelingen je recht hebt. Wel zo handig om te weten.

  1. Stap op tijd over

Je kunt niet zomaar overstappen van zorgverzekering op ieder moment. Het is namelijk pas mogelijk om over te stappen vanaf midden november, wanneer de zorgverzekeraars hun nieuwe premies en voorwaarden bekend hebben gemaakt. Het is in ieder geval belangrijk dat je voor 31 december bent overgestapt naar je nieuwe zorgverzekering, of jouw huidige verzekering hebt stopgezet. Vervolgens heb je een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering te vinden.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?