Een optreden van acteur en zanger Theun Plantinga tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Dantumadiel op 2 januari jongstleden is onderwerp van discussie onder enkele raadsleden en inwoners van de gemeente. Sommige mensen verlieten de zaal omdat ze het optreden niet konden waarderen. Het college van B&W heeft nu in een brief aan de klagers tekst en uitleg gegeven over de gang van zaken.
‘Het is een beleidskeuze van het college om recepties als deze bij voorkeur op te luisteren met artiesten/muzikanten die een binding hebben met de gemeente Dantumadiel. Wij waren daarom ingenomen met Theun Plantinga, inmiddels een bekende artiest, geboren en getogen in Feanwâlden’, schrijft B&W Dantumadiel. De bedoeling was om alle aanwezigen een prettig programma aan te bieden. De invulling van de sketches was bij de gemeente vooraf niet bekend. Zoals gebruikelijk laat men dat over aan de artistieke vrijheid. De titels van de sketches die de gemeente wel vooraf kregen aangereikt gaf volgens de verklaring geen aanleiding om hierop te anticiperen.
Ook voor het college was de inhoud van de sketches dus een verrassing. Helaas bleek dat het optreden van Plantinga door een aantal aanwezigen als aanstootgevend en kwetsend werd ervaren. Dit betreurt het college ten zeerste. In komende situaties zal er uiteraard strikter op worden toegezien dat een dergelijke situatie zich niet weer zal voordoen, besluiten B&W hun verklaring aan de raadsleden en de klagende inwoners.
In reactie op de verklaring laat Theun Plantinga aan Streekomroep RTV NOF weten dat hij het heel erg jammer vindt dat de kwestie zo uit zijn verband is getrokken. Het gespeelde deel van zijn show “Grutte Jonge” heeft niet de intentie het christelijk geloof te ridiculiseren of mensen te beledigen. Het laat, artistiek uitvergroot, het moment zien waarop een kleine jongen erachter komt dat hij in de toekomst het theater in wil als acteur.
Theun benadrukt het heel erg jammer te vinden dat de kwestie nu groter wordt gemaakt dan het is door de verklarende brief van het gemeentebestuur. Het is wat hem betreft een storm in een glas water en Theun had liever gezien dat ècht belangrijke politieke zaken deze mate van aandacht kregen in plaats van deze momentopname.