TERNAARD – “Ik vond het advies kraakhelder. Op basis van het huidige beleid kan het gewoon niet.” Dat zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging over het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat gasboringen bij Ternaard niet veilig kunnen. Het SodM gaf woensdag een toelichting in de Tweede Kamer op dat advies. Petersen was daarbij aanwezig en spreekt van een duidelijk verhaal.
“De Waddenzee is echt een speciaal gebied in Nederland, waar speciaal beleid voor nodig is”, zegt Petersen. “Als ze deze ene vergunning zo belangrijk vinden, moet het hele beleid rondom de Waddenzee op de schop. Dat is nogal wat. Of ik verwacht dat een definitief ‘nee’ nu dichterbij gekomen is? Ik hoop in ieder geval van wel.”
Petersen was niet de enige die blij werd van de toelichting van het SodM. “Wij wisten wel dat deze boodschap eraan zat te komen”, zegt gedeputeerde Friso Douwstra. “We hebben goed contact met het Staatstoezicht op de Mijnen. Wij als provincie denken dat er geen inhoudelijke argumenten zijn om gaswinning bij Ternaard nu nog toe te staan”, vult Douwstra aan. “Maar het is maar een van de drie adviezen die de minister krijgt. Zij moet uiteindelijk de beslissing nemen.”
“Het is aan de minister om de adviezen van vele partijen, waaronder SodM te wegen. Wij zijn van mening dat we binnen het beleid en de wettelijke regels die gelden voor de productie van gas onder de Waddenzee ook vanaf de Ternaard locatie kunnen produceren. Onze ingediende scenario’s tonen dat aan.”
Een woordvoerder van minister Hermans van Klimaat en Groene Groei zegt dat “de minister de adviezen van SodM zeer serieus neemt. Dit geldt overigens ook voor de andere adviseurs: TNO, de Mijnraad en de decentrale overheden. Het is belangrijk dat de adviseurs hun advies kunnen uitbrengen, en dat er gesprekken gevoerd kunnen worden met die adviseurs over de adviezen. Vervolgens komt al die informatie bij elkaar en op basis daarvan zal de minister een besluit nemen.” Dat besluit wil de minister voor 1 januari nemen. Dat is ze ook verplicht naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State.
Gedeputeerde Douwstra was wel teleurgesteld dat de hoorzitting in de Tweede Kamer niet op veel belangstelling kon rekenen. Alleen Kamerleden van de SP, PvdA-GroenLinks en NSC namen de moeite om vragen te stellen aan inspecteur-generaal der Mijnen Theodor Kockelkoren.