Oprichter Lichtpunt en Pinksterfeest Veenklooster overleden · Foto('s): 

Oprichter Lichtpunt en Pinksterfeest Veenklooster overleden

zaterdag 23 januari 2016

Op vrijdag 22 januari 2016 overleed thuis in It Lytse Slot in Veenklooster in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen: Pieter van der Zwaag (1928). Hij groeide op in een boerengezin. Later, toen hij trouwde met Grytsje Pilot (1931), werd hij zelf boer. Vanuit een diepe geloofsovertuiging was hij al op jonge leeftijd actief in het zendingswerk. Dat paste bij hem: het geloof in praktijk brengen en uitdragen. Eerst als lid van de zendingscommissie van de Gereformeerde kerk in Kollumerzwaag waarvoor hij in 1972 meedeed met de organisatie van een bijzondere zendingsactie. Deze actie sloot aan bij de landelijke actie van de R.K. en protestantse kerken, de actie ‘Kom Over De Brug’. In één avond werd toen landelijk ruim 52 miljoen bij elkaar gebracht voor ontwikkelingsprojecten.

Nog datzelfde jaar, in 1972, werd het idee geboren om eenmaal per jaar een zendingsdienst te organiseren in de buitenlucht. Want, zo zei Pieter van der Zwaag, als lid van de zendingscommissie wil ik niet alleen geld ophalen, ik wil ook zending in de praktijk brengen. En dat in praktijk brengen hoefde in zijn ogen niet ver weg, in een ver land, dat kon ook dichtbij. Misschien wel juist dichtbij. Een jaar later, in 1973 werd de eerste dienst tijdens de Pinksterdagen in de bossen van Veenklooster gehouden. Dat sloot aan bij een traditie van diensten in de openlucht die al dateert uit de 18e eeuw. Tot op de dag van vandaag vinden deze diensten ieder jaar weer plaats, nog steeds in de bossen van Veenklooster. De eerste jaren trok de dienst wel zo’n 20.000 mensen, er bleek een enorme belangstelling.

Naast initiatiefnemer en motor was Pieter van der Zwaag van het organiserende comité van deze bijeenkomsten 20 jaar voorzitter, van 1973 tot 1993. Hij betrok er allerlei mensen bij, als adviseurs bijvoorbeeld predikant, schrijver en tv presentator Sipke van der Land (1937-2015), dichter, schrijver, predikant Jaap Zijlstra (1933-2015), predikant Ype van der Schaaf (1930-2003), Majoor Bosschardt (1913-2007) en vele, vele anderen. Regelmatig traden de Surinaamse zangers Clarence & Hans Breeveld op en de eveneens van Surinaamse afkomstige zangeres Truus Simons. Zij vertegenwoordigden ‘de grotere wereld’.

Een resultaat van de diensten in de open lucht is boerderij Het Lichtpunt in Kollumerzwaag. Pieter van der Zwaag was initiator en oprichter. Met Lichtpunt stond hem een duidelijk doel voor ogen. Het moest een plek zijn waar mensen elkaar het hele jaar door konden ontmoeten, niet alleen tijdens de Pinksterdagen in de bossen van Veenklooster. Een plek ook waar
mensen elkaar konden helpen wanneer nodig. Mensen immers, kunnen gemakkelijk in de problemen komen, door welke omstandigheden dan ook; alleenstaande vaders en moeders met kinderen, gescheiden mannen en vrouwen, die het niet meer zien zitten, mensen die om andere redenen het leven niet meer de moeite waard vinden en soms zelfs al hebben geprobeerd
eruit te stappen. In Lichtpunt, zo zei hij, moesten die mensen een luisterend oor vinden. Of ze zich nu door eigen schuld de moeilijkheden op de hals hebben gehaald of niet.

En Lichtpunt kwam er. Het kwam er met hulp van de kerken in de regio. Heel wat jaren trok Pieter van der Zwaag avond aan avond door de noordelijke provincies met een in Amsterdam geproduceerde ‘speelfilm’ waarvan het script werd geschreven door Jaap Zijlstra, om het werk van Lichtpunt uit te dragen. Op die manier bleef Lichtpunt financieel onafhankelijk van overheidssubsidies en -bijdragen. Later, in 1978, kwam daar een kringloop bij, gerund door vrijwilligers, waarvan alle opbrengsten tot op de dag van vandaag naar Lichtpunt gaan. In datzelfde jaar, in 1978, werd Lichtpunt bovendien uitgebreid.

Inmiddels zijn meer dan tweehonderd vrijwilligers actief voor Lichtpunt. Vanaf de oprichting in 1977 was Pieter van der Zwaag voorzitter van de Stichting die Lichtpunt en de bijbehorende kringloop beheert. Hij stopte in 2000 op 72 jarige leeftijd. Tot 2006 organiseerde hij ieder jaar voor Lichtpunt nog een concerttour met het Neva-Ensemble uit St. Petersburg. Tegenwoordig is er geen directe lijn meer tussen het Lichtpunt en de organisatie van de zendingsfeesten
in Veenklooster.

Op 29 april 1993 ontving hij een Koninklijke Onderscheiding voor zijn verdiensten. It Lytse Slot Vanaf 1990 woont Pieter van der Zwaag in ‘it Lytse Slot’ Veenklooster wat hij en zijn vrouw kochten in 1985. ‘It Lytse Slot’ is open voor publiek.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.
Oprichter Lichtpunt en Pinksterfeest Veenklooster overleden · Foto('s): 
Oprichter Lichtpunt en Pinksterfeest Veenklooster overleden · Foto('s): 
Oprichter Lichtpunt en Pinksterfeest Veenklooster overleden · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?