DOKKUM – De ene na de andere vrachtwagen rijdt woensdagmiddag aan bij de loods van Eric Kooistra in Leeuwarden. Het is alle hens aan dek bij het bedrijf, dat de voorraad van failliete winkelketen Blokker opkocht. “Dit is een once in a life time-kans, dit komt niet vaak voor”, vertelt compagnon Tjitse Lawerman. Zodra de achterklep van één van de vrachtwagens aan het laaddock opengaat, vallen er al dozen uit. De medewerkers staan met de handschoenen aan en lege pallets klaar om de dozen uit te laden. De komende weken worden er iedere dag twaalf van zulke containers gelost.
“In totaal hebben we 202 containers opgekocht. Dat zijn rond de 10.000 pallets. Twaalf tot vierentwintig gaan naar Leeuwarden, morgen en overmorgen gaan we naar Heerenveen om de rest te lossen”, vertelt Lawerman. De ondernemers uit Dokkum van het opkoopbedrijf schakelen alle hulp in die zij kunnen vinden. Sommige medewerkers hebben zelfs hun vakantie weer ingeleverd.
De spullen stonden in de haven van Rotterdam. De rederij had het in beslag genomen omdat Blokker hen niet had betaald. “Blokker voerde het in terwijl het al slecht ging. Dat is voor ons een supermooi moment om onze slag te slaan. Na een lange strijd van een paar weken hebben we het eindelijk naar ons toe kunnen trekken”, vertelt een enthousiaste Lawerman.
Elke dag dat het spul in de haven staat, kost het de rederij 10.000 euro. Er waren meerdere kapers op de kust. “Er waren drie bieders die tegen elkaar aan het opboksen waren. Wij kregen het voordeel van de twijfel. Daar zijn we trots op.” Hoeveel ze er exact voor hebben betaald, wil Lawerman niet zeggen. “Maar het loopt in de miljoenen.” Kooistra maakte de deal onder de voorwaarde dat zij het zo snel mogelijk konden weghalen. “Nu moeten we dat waarmaken en dat gaan we ook doen. Vandaag lossen we de eerste twaalf containers en dat houden we vol tot oud en nieuw.”
In de dozen zitten volgens Lawerman zo’n 1.600 verschillende artikelen. “Koffers, pannensets, kopjes, kledingrekken, droogrekken. Alles waar Blokker bekend van is”, somt Lawerman op. En daar is veel belangstelling voor. “We zijn al honderden keren gebeld. Het is als een magneet.” Veel outletwinkels en andere grote namen willen spul met het Blokkerlogo erop in hun winkel hebben.
Minstens de helft proberen de Dokkumers in Nederland te verkopen. “En anders hebben we het buitenland nog. Duitsland, Frankrijk en België gaan heel makkelijk”, zegt Lawerman. “Maar we handelen ook veel naar Oost-Europa. Dus deze spullen kunnen ook naar Polen, Roemenië en de Baltische staten.” Het kan dus maar zo zijn dat iemand in Litouwen straks een Blokker-pedaalemmer in de badkamer heeft of van servies met een Blokkerlogo erop eet. “Maar we willen het eerst lekker uitmelken in Nederland. Wat overblijft kan altijd die andere kant op.” De een zijn dood is de ander zijn brood, kun je dus wel stellen. Zien de Friese opkopers dat ook zo? “Aan de ene kant wel. Het is jammer dat zo’n keten die in het straatbeeld hoort verdwijnt. Maar op een gegeven moment is het gedaan en dat kun je niet terugdraaien.”