‘Oparbeidzje’ rode draad in tien jaar Waadrâne · Foto('s): Burt Sytsma
  Burt Sytsma

‘Oparbeidzje’ rode draad in tien jaar Waadrâne

maandag 30 september 2024

HOLWERT – Agrarisch Collectief Waadrâne vierde vrijdag haar tienjarig jubileum bij de boerderij van familie Hiddema te Holwert. Voor het jubileumfeest was een uitgebreid programma samengesteld, dat voor een klein deel in het water viel wegens het stormachtige weer. ’s Ochtends werden verschillende verzorgings- en verpleeghuizen in de regio bezocht om daar bloemen aan te bieden aan de bewoners. De Skûle in Mitselwier, de Waadwente en Dongeraheem in Dokkum, Foswert in Ferwert en Skilhiem in Stiens kregen bezoek van beheerders die per trekker de locaties bezochten. Doel van dit bezoek was om te laten zien dat Waadrâne middenin de samenleving staat.

’s Middags stond er een rondrit langs de velden op het programma, maar deze werd wegens de hevige storm afgeblazen. De overige programmaonderdelen konden wel doorgang vinden. Zo was er een feestelijke informatie- en streekmarkt, met tal van streekproducten en demonstraties van onder andere een valkenier, eendenkorfvlechter en jager, werd het nieuwe logo van Agrarisch Collectief Waadrâne gepresenteerd, en hield Jetze Genee, Projectleider Natuurbeheer en Landbouw bij provinsje Fryslân een terugblik en keek hij vooruit op het agrarisch natuurbeheer.

Dagvoorzitter Anke Bijlsma interviewde Jan Bosch (weidevogelbeheer), Yme Meirink (akkervogelbeheer) en Hans Kroodsma (ganzenbeheer) over wat zij doen voor agrarisch natuurbeheer en hoe zij de rol van Waadrâne daarin zien. Opvallend aan alle toespraken was hoe het samenwerken en het doen als rode draad in ieder verhaal naar voren kwam. Het collectief is in tien jaar sterk gegroeid, met momenteel bijna 170 aangesloten boeren die zich inzetten voor het landschap, de weide- en akkervogels en de biodiversiteit in het algemeen. ,,Deze tien jaar zijn voorbij gevolgen”, stelt Hans Kroodsma, voorzitter van Waadrâne. ,,In tien jaar zijn we een sterke regiopartij geworden, waarvan het aantal deelnemers nog altijd groeit. We zijn een collectief van niet alleen maar praten, maar vooral van doen. Daarbij werken we goed samen met andere partijen, waaronder nazorgers en jagers. In deze tien jaar hebben we veel projecten aangehaald, steeds om maar weer een stap vooruit te kunnen zetten. Dat komt uit een stukje denken en voelen: dit is het mooiste stukje Fryslân. Daar moeten we zuinig op zijn.” De middag werd afgesloten met een voorstelling van de Zandkunstenares, Rosa van der Vijver. Met haar zandkunst liet zij zien wat Waadrâne zoal doet.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
‘Oparbeidzje’ rode draad in tien jaar Waadrâne · Foto('s): Burt Sytsma
‘Oparbeidzje’ rode draad in tien jaar Waadrâne · Foto('s): Burt Sytsma
  Burt Sytsma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?