Klaarmeester Oege Pieters van de RWZI in Kootstertille heeft het er druk mee. Drieëntwintig groepen 7/8 van de basisscholen in Achtkarspelen worden dit voorjaar rondgeleid op de rioolwaterzuivering. Vandaag kreeg de klaarmeester, behalve de leerlingen van CBS De Bernebrege uit Surhuisterveen, ook nog werkbezoek van wethouder Max de Haan en de gemeentemedewerker riolering.
Met veel enthousiasme vertelt de klaarmeester over zijn werk en laat van alles zien. De leerlingen, maar ook de volwassenen kijken hun ogen uit. Ze zien, ruiken en ervaren hoe het water eerst als stinkende prut binnenkomt en door allerlei filter- behandel- en bezinkmethodes steeds schoner wordt. Een groot verschil tussen de vieze rioollucht in het begin en het kleurloze, geurloze water dat weer het Prinses Margrietkanaal in mag.
Gelukkig waren de leerlingen goed voorbereid door gastjuf Hilda Buursma. Zij heeft alle scholen een bezoek gebracht. Dinsdag 9 juni was groep 7/8 van OBS It Twaspan in Twijzelerheide aan de beurt. “Ik vertel jullie een verhaal over poep en pies… en aan het einde van de les gaan we een drol draaien!” Mooier kan de klas zich een les niet voorstellen. Een les met humor, maar ook een pittige les over feiten. Bijvoorbeeld over de waterkringloop: “Het water in dit bekertje stroomde misschien wel in een rivier waar een dinosaurus uit heeft gedronken, of het zat in de veldfles van een soldaat, of misschien heeft iemand het wel uitgeplast!” Verschrikte gezichten. Een meisje steekt haar vinger op: “Mevrouw, gelukkig drinken wij nooit geen water!”
De gastles en de excursie zijn onderdeel van het project ‘Help mijn eendje verdwijnt in het riool’. Het is een kort en krachtig project, waar de kinderen op zoek gaan naar de verborgen wereld achter het afvoerputje. In de gastles hebben ze een mini waterzuivering bekeken en zelf een drol gemaakt van ontbijtkoek, appelstroop en pindakaas. De juf moest voor bacterie spelen en een hapje nemen van de drol. Tijdens het bezoek aan de rioolwaterzuivering zien en ruiken de kinderen hoe het vieze rioolwater uit hun eigen woonplaats weer schoon wordt gemaakt door bacteriën. De zoektocht naar de verborgen wereld van het riool, wordt thuis voortgezet met een geel badeendje. De leerlingen maken ludieke foto’s van situaties in hun eigen omgeving, in huis of op straat van (afval)water en rioolonderwerpen met het badeendje.
Het project is ontwikkeld door de drie NME-Centra in Noordoost-Fryslân, in samenwerking met de zes gemeenten en It Wetterskip Fryslân. Bijna alle 100 basisscholen in de regio doen mee. Het is gestart in 2014 en loopt nu in Achtkarspelen. Na de zomervakantie is Tytsjerksteradiel aan de beurt als hekkensluiter van het project.