NES (NEF) – In Theaterkerk Nes werd woensdagavond voor de vierde keer de Ids de Beer-lezing gehouden. De sprekers, Freerk de Beer, Gerard van der Veer en Tim Overdiek, konden rekenen op een uitverkochte zaal vol belangstellenden voor hun verhalen. De avond werd muzikaal ondersteund door een trio van de Klezmerformatie Di Gojim. De presentatie was in handen van René Koster.
Te midden van tentoonstelling 'De laatste dagen van de dorpsgek' vertelde documentairemaker Gerard van der Veer over het Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker tijdens de oorlogsjaren. De thematiek van Van der Veer sluit aan bij de tentoonstelling over geestelijke gezondheid op het platteland. Met zijn documentaire heeft hij de mensen die in dit ziekenhuis een rol speelden tijdens de oorlog weer een stem gegeven. Tim Overdiek, die net het boek ‘Zwijgende vaders’ heeft uitgebracht over mannen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland te werk werden gesteld, vertelde het verhaal over zijn vader die als twintiger dat lot onderging en daar achteraf nooit meer over heeft gesproken. ,,Als er sprake is van zwaar leed waar niet over gepraat wordt, dan kan het tot vijf generaties duren voordat de zwaarte er vanaf gaat of wordt opgelost”, vertelde Overdiek. Hij had voor de lezing de tentoonstelling bezocht en had daar de tip om mentaal gezond te blijven van een bezoeker: “Mei minsken praten” gelezen. ,,Laat dat een les voor ons zijn. Blijf praten over wat er is gebeurd.” Met eenzelfde boodschap kwam ook Freerk de Beer, zoon van verzetsstrijder Ids de Beer. ,,Het is belangrijk dat verhalen over de oorlog verteld blijven worden. Opdat wij niet vergeten.”
Verbinding bleek deze avond het toverwoord. In ieder verhaal vonden de sprekers en het publiek wel iets van herkenning. Maar ook de Jiddische muziek van Di Gojim zorgde voor verbinding tussen de verhalen door.
,,De avond was oars as oars”, vertelt Marije Kinderman, directie-assistent van Theaterkerk Nes.
,,Het was de eerste editie sinds het overlijden van Gerrit Breteler, die voorheen altijd de muziek verzorgde. Dat maakte het anders, maar desondanks was het een hele mooie en inspirerende avond. De lezing vond plaats in een heel intieme setting, waardoor er echt bruggen werden geslagen tussen het publiek en de sprekers. Ook de opbouw van de muziek is fantastisch gedaan. Dit zorgde voor een heel bijzondere sfeer.”
Met de jaarlijkse Ids de Beer-lezing houdt Theaterkerk Nes de herinneringen aan verzetsheld Ids de Beer én andere bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend. De lezing heeft een vaste plek in de programmering van het noordelijkste culturele bolwerk aan de vaste wal.
Meer informatie: www.theaterkerknes.nl
Fotobijschrift: Freerk de Beer vertelt over zijn vader Ids de Beer.