Zaterdag 6 oktober 2018 sloot Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek.
Een markt met streekproducten, proeverijen van wijn en huisgemaakte kruidenlikeuren, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden. Kinderen mochten pompoen snijden en bezoekers konden een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen.Vaste bezoekers van de Oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep. De gerechten zijn bereid door leden van de Lionsclub Kollum Lits en Lauwers. De opbrengst van de soep en stamppot ging volledig naar ‘vergeten’ kinderen uit gebroken of ontwrichte gezinnen.
Najaarsmarkt
In de Kloostertuin en in de kas was een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings en kruidenthee. Er werden verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en er waren demonstraties van een houtdraaier en een eenden korfvlechter. Ook was er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.
Er was een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en chutneys van het eigen fruit en demonstrerende ze de oogst van de oude cultuurgewassen. In de kas was een breed aanbod van standhouders waaronder een lokale bierbrouwer en de Noordelijkste wijngaard van Fryslân.
Presentatie van de oogst
Zoals ieder jaar presenteert De Kruidhof zo’n tachtig soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân konden u op deze dag van alles vertellen over fruit en uw eigen appel- of perenboom determineren. Voor het determineren moest men vier of vijf vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen werd er informatie uitgedeeld. Wie een zieke boom had, kon een takje met één of meer bladen mee. In de kas toonden ze de oogst van de oude cultuurgewassen en konden bezoekers proeven van de huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter.