Voormalig bedrijfsleider ontkent beschuldigingen, de Eettuin wil open blijven · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Voormalig bedrijfsleider ontkent beschuldigingen, de Eettuin wil open blijven

dinsdag 10 september 2024

BUITENPOST – De toekomst van de Eettuin in Buitenpost hangt aan een zijden draadje na een turbulente week vol onduidelijkheid en onzekerheid. Jairo Martinus, de officiële pachter van de Eettuin, over de huidige situatie. “Het is de bedoeling om de komende week open te blijven. We hebben reserveringen, maar ik weet niet of dat haalbaar is met de huidige omstandigheden. Misschien heb ik straks geen andere keuze en moet ik faillissement aanvragen,” aldus Jairo.

Achtkarspelen is de situatie grondig aan het onderzoeken liet verantwoordelijk wethouder Lea van der Tuin-Kuipers eerder weten aan RTV NOF. Martinus zegt dat hij nog niks van de gemeente heeft gehoord.

Vertrokken bedrijfsleider ontkent aantijgingen personeel

De verdachte bedrijfsleider was tot nu toe voor commentaar onbereikbaar. Maar De Leeuwarder Courant wist de vertrokken bedrijfsleider te spreken. Hij ontkent de beschuldigingen en beweert dat Martinus juist geld naar zijn eigen rekening overmaakte en een dure kok in dienst nam. De man erkent in de krant betrokkenheid bij een faillissement, maar beweert dat een uitzending van Opgelicht?! waarin hij beschuldigd werd, zonder wederhoor is gemaakt en daarom offline is gehaald.

Gemeenteraadsfracties terughoudend over situatie Eettuin

De verschillende fracties in de raad zijn terughoudend over de onrust bij de Eettuin, blijkt uit een belronde. Thea Kuipers van het CDA liet weten: “Wy binne ferline wike hjirfan op ‘e hichte brocht. It is foaral tige sneu foar de oanbelangjenden. Alles is neffens de prosedueren gien. Jairo is de pachter en David is gewoan wurknimmer. Wat dat oanbelanget is der goed hannele. Wy moatte efkes ôfwachtsje wat der fierder út it ferfolchûndersyk komt. Ik doar noch gjin útspraken te dwaan oer oft de gemeente ek earne tekoart sketten is. Ik wit wol dat der goed ûndersyk dien is.”

IJde van Kammen van de FNP geeft aan dat er intern overleg plaatsvindt en dat hij waarschijnlijk vrijdag meer kan zeggen. “Ik ha it tongersdei te hearren krigen en wy moatte it der intern noch oer hawwe. Ik kin der fierder net in soad oer sizze.”

Elk jaar is er gedonder

Hink Speulman van de PvdA benadrukt het belang van duidelijkheid: “We moeten er nog even voor gaan zitten. Dit is niet iets wat zo door kan blijven sudderen. Ik kan nog geen conclusie trekken over welke rol de gemeente heeft gespeeld en hoe deze is uitgevoerd, maar daar heb ik zeker wel vragen over. Dat er iets niet goed gaat, is wel duidelijk. Waarschijnlijk is er ergens minder kritisch gekeken dan eigenlijk had gemoeten, als ik dat zo voorzichtig kan zeggen. Dit is mijn voorlopige conclusie zonder alle ins en outs te kennen. We hebben vanaf het begin al een beeld dat het niet duidelijk is wat het concept nou precies is van de Eettuin. Wat de wederzijdse gedachten zijn van de gemeente en pachter is niet duidelijk. Elk jaar is er gedonder. Ergens gaat er iets niet goed en wie daar schuldig aan is, moet nog blijken.”

Jeffrey Graansma van de PVV laat aan RTV NOF weten: “Ik wit net oft it goed is as we no reaksje jouwe, we witte noch net wat de fierdere strategy wêze sil. Pas as we mear witte oer hoe’t se de sitewaasje oanpakke wolle, kin ik mear sizze oer oft ik it der mei iens bin of net.” Ook GroenLinks benadrukt het belang van zorgvuldigheid in deze situatie. “Ik bin hiel wiis mei de Kruidhof en omdat der in soad slachtoffers makke binne fyn ik dat we der soarchfâldich mei omgean moatte.” Dineke Terpstra van Gemeentebelangen Achtkarspelen was niet beschikbaar voor commentaar. Opmerkelijk is dat de fractievoorzitter van de ChristenUnie op persoonlijke titel alvast een donatie voor de crowdfunding heeft gedaan. Hier wilde zij verder niets over zeggen.

Oud-medewerker spreekt zich uit

De streekomroep sprak met een oud-medewerker van de Eettuin, die anoniem wil blijven. De medewerker begon in april bij de Eettuin, samen met zeven andere collega’s. De verwachting was dat de Eettuin die maand zou openen, maar dit werd vertraagd door problemen met de vergunning. In eerste instantie stonden zowel de vertrokken bedrijfsleider als Jairo Martinus op het contract als eigenaar. Toen de vergunning uiteindelijk niet rondkwam, werd de aanvraag opnieuw gedaan, dit keer alleen op naam van Jairo Martinus.

De situatie op de werkvloer verslechterde na een incident waarbij een collega, die vroeg naar zijn salaris, in een verhitte discussie werd ontslagen. Dit voorval riep twijfels op bij de oud-medewerker. “Na dit incident begon ik mijn bedenkingen te krijgen en besloot ik zelf onderzoek te doen. Ik ontdekte al snel dat de bedrijfleider in het verleden betrokken was geweest bij frauduleuze activiteiten.” De oud-medewerker geeft aan dat zij, samen met andere collega’s, Jairo op de hoogte brachten van hun zorgen. “We hebben contact opgenomen met zowel de gemeente als de Kruidhof. We hebben een signaal afgegeven, maar het blijft onduidelijk of dit bij de juiste personen terecht is gekomen,” voegt de oud-medewerker toe.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Voormalig bedrijfsleider ontkent beschuldigingen, de Eettuin wil open blijven · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?