NOORDOOST FRYSLAN – De energiekosten lopen met de hoge energieprijzen bij grootverbruikers als zwembaden hoog op. Dat geldt ook voor de binnen- zwembaden in onze regio. Er zijn na de sluiting van Zwemcentrum Kollum nog twee particuliere binnenzwembaden. Dat zijn het Tolhuisbad in Dokkum en zwemschool Spetter in Burdaard. Daarnaast zijn er twee gemeentelijke binnenzwembaden. In Tytsjerksteradiel zit in Burgum De Wetterstins en in Achtkarspelen zit in Buitenpost De Kûpe. RTV NOF deed navraag bij deze baden. Kunnen zij het hoofd boven water houden?
Eigenaar van het Tolhuisbad is de onderneming Optisport. Operationeel manager Harm Jan Hagedoorn geeft aan dat zij op dit moment op een tweesporenbeleid zitten. “Hoe kunnen we komende tijd overbruggen (financieel) en hoe kun je meer doen aan duurzaamheid qua gas? Het afnemen van grote volumes tegen een vaste prijs is bij leveranciers helaas niet meer mogelijk. Een warmtepomp is een goede optie voor de aankomende tijd.“ Het bad sluiten wil Hagedoorn niet en is geen optie voor hem. “Het is een sociaal ontmoetingspunt voor ouderen en daarnaast speelt het belang van bewegen. Als dat zou stoppen zijn we nog verder weg als samenleving. Die impact is ook zichtbaar voor de overheid. Wij zijn in afwachting van hun regeling qua steun.”
In MFC It Spektrum in Burdaard maakt zwemschool Spetter gebruik van het binnenbad. De toekomst van het multifunctioneel centrum is door financiële problemen onzeker. De gemeenteraad Noardeast-Fryslân neemt hier in maart 2023 een besluit over. Anita van zwemschool Spetter maakt zich daar meer zorgen over dan de energiekosten. De zwemschool heeft gelukkig nog tot 2027 een energiecontract.
In het in 2021 opgeleverde nieuwe zwembad De Kûpe in Buitenpost zijn veel energiebesparende maatregelen toegepast. Dit zijn onder andere een warmte-terugwinsysteem voor douchewater tot en met ledverlichting. Daarnaast is het dakoppervlak vol gelegd met zonnepanelen en is er dankzij de warmtekoppeling met naastgelegen bedrijf Enitor-Primo een ruime buffer aan (rest)warmte beschikbaar. Dankzij de contracten voor energievoorziening via de Coöperatie Openbare Verlichting en Energie Fryslan (OVEF) zijn er volgens de gemeente Achtkarspelen in 2022 nog geen grote kostenstijgingen te verwachten maar voor 2023 is nog onbekend wat de effecten zullen zijn.
Tytsjerksteradiel geeft aan dat de stijgende energieprijzen alle gemeentelijke accommodaties raken, niet alleen de zwembaden. Op dit moment merkt De Wetterstins in Burgum hier gelukkig (nog) niks van, maar achter de schermen is door de gemeente een werkgroep geformeerd om te onderzoeken wat haalbare en wenselijke opties zijn. “Het is natuurlijk mogelijk om de kachel lager te zetten of de warmwaterdagen af te schaffen. Daar moet wel eerst tegenover worden gezet wat het effect daarvan is. Op het moment dat we daarvoor kiezen, worden er ook bepaalde groepen zoals ouderen, baby’s en therapiezwemmers buitengesloten. Dat moet worden onderzocht.”
Daarnaast is Tytsjerksteradiel voor alle sportaccommodaties aan het onderzoeken of zij het gebruik zo kunnen clusteren dat het energiegebruik zo efficiënt mogelijk is. Vooralsnog kunnen de zwembaden het hoofd dus boven water houden. Voor de toekomst blijft het nog onzeker. Er wordt vooral gezocht naar energiebesparende maatregelen.