Bijna de helft van de automobilisten controleert onvoldoende de verlichting van zijn auto. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit de online enquête van de campagne Goed Licht Beter Zicht. De enquête op www.goedlichtbeterzicht.nl is de afgelopen weken door ruim 1.100 automobilisten ingevuld.
Slechts 53% gaf aan zelf ter controle geregeld een rondje om de auto te lopen als de lampen aan zijn; 24% kijkt slechts in een (winkel)ruit in het voorbij rijden. Wel is 70% van de automobilisten van mening dat een gratis autoverlichtingscontrole helpt om het aantal auto’s met ondeugdelijke verlichting terug te dringen. Automobilisten kunnen nog tot en met 26 november a.s. bij BOVAG autobedrijven terecht voor een gratis controle van hun autoverlichting.
Op de vraag waarom er zoveel auto’s met slechte verlichting rijden meent eveneens 53% dat dit zou komen door onverschilligheid van de automobilist. Slechts 13% van degenen die de enquête invulden gaf aan acuut te stoppen bij een kapotte lamp. Maar liefst driekwart stopt niet acuut maar zegt er ook niet langer dan één dag mee door te rijden. Toch reed in 2006 in ons land 28,5% van de personenauto’s rond met verkeerd afgestelde en 15,4% met defecte verlichting.
De campagne Goed Licht Beter Zicht – een initiatief van ANWB, BOVAG, Philips, RAI Vereniging, Veilig Verkeer Nederland en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat – wil het aantal voertuigen terugdringen dat rijdt met defecte of verkeerd afgestelde verlichting. De organisaties zijn ervan overtuigd dat veel verkeersongevallen kunnen worden voorkomen als weggebruikers bewuster worden van het belang van het voeren van goede verlichting en het tijdig controleren en (laten) repareren van hun lampen.
Aansprakelijkheid
Op de vraag of bij autoschade ontstaan als gevolg van defecte verlichting, de aansprakelijkheid ligt bij de eigenaar van de auto met slechte verlichting, antwoordde liefst 93% bevestigend. En op de vraag ‘vindt u het erg als een autobedrijf geld rekent voor het vervangen van kapotte verlichting’ antwoordde 68% dit niet erg te vinden.
Nagenoeg unaniem waren de antwoorden op de vraag over de invloed van goede ruitenwissers op het zicht en de verkeersveiligheid: 99,4% vindt die invloed (heel erg) belangrijk. De helft van de mensen vermoedt overigens dat de afstelling van de autolampen door of tijdens het rijden kan veranderen zonder dat je daar actief iets aan doet. Op de vraag waarop de meeste auto’s bij de APK zouden worden afgekeurd, werden de banden het meest genoemd (50% meer dan verlichting en remmen).