VIDEO: Ontvlechten of fuseren, raad Tytsjerksteradiel is er nog niet over uit · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Ontvlechten of fuseren, raad Tytsjerksteradiel is er nog niet over uit

vrijdag 14 april 2023

BURGUM – Tijdens de raadsvergadering van 13 april werd er uitgebreid gesproken over de toekomst van Tytsjerksteradiel. Dat de werkmaatschappij 8KTD met Achtkarspelen op deze manier niet door kan gaan is de raad het over eens, maar over hoe het verder moet zijn de raadsleden verdeeld.

In de huidige samenwerking tussen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel geven ambtenaren aan dat de werkdruk te hoog is, waardoor er veel verloop en ziekte is. Dat hier een oplossing voor moet komen is duidelijk, zo vind ook de raad. De oplossing is niet voor iedereen duidelijk.

Ontvlechting

De fracties van BVNL en FNP zijn duidelijk over hun standpunt: Tytsjerksteradiel moet zelfstandig blijven. Dat zou ook betekenen dan er een ambtelijke ontvlechting komt, waarbij alle domeinen, de medewerkers en alle bedrijfsvoeringsmiddelen weer onder te brengen bij de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

Fusie

Een andere mogelijkheid is dat beide gemeenten fuseren tot een nieuwe gemeente. Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaan dan ambtelijk én politiek-bestuurlijk op in één gemeente. De nieuwe fusiegemeente kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Voor de ChristenUnie en het CDA gaat hier de voorkeur naar uit.

Proces

Voor de overige partijen (VVD, PvdA-GroenLinks en D66) is de keuze nog niet zo makkelijk. Zij hebben nog vragen en vinden ook dat het proces voorafgaand aan het besluit goed moet gebeuren. Wethouder Tytsy Willemsma kwam met het voorstel om bijvoorbeeld een expert meeting te houden om hierin extra informatie te bespreken, en om voor 1 juli een voorgenomen besluit te nemen zodat er daarna op de juiste manier op geparticipeerd kan worden.

Hier werd positief op gereageerd door de raad. Na een korte schorsing werden de ingediende moties behandeld. De motie van PvdA-GroenLinks, CDA en ChristenUnie werd aangenomen waarin de raad het college verzoekt om voor 1 juli 2023 een voorgenomen besluit voor te leggen en na dit voorgenomen besluit een traject richting de inwoners te ontwikkelen.

 

Auteur: RTV NOF | Lisa Taekema
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?