LEEUWARDEN – Als je een online business hebt dan wil je natuurlijk dat je klanten op je website terecht komen. Om te zorgen dat je website bezoekers aantrekt is het belangrijk om hoog in de zoekmachines te scoren. De meeste mensen klikken namelijk alleen op resultaten die op de eerste pagina van Google verschijnen. De verzamelnaam voor een aantal (technische) processen waardoor een webpagina hoog kan scoren in de organische resultaten van zoekmachines wordt SEO genoemd. Met organische resultaten bedoelen wij dus niet de betaalde advertenties, die ook hoog in de zoekresultaten pagina terugkomen. SEO bestaat uit meerdere onderdelen die de vindbaarheid van je website kunnen verbeteren.
Om goed gevonden te worden in Google zijn er verschillende criteria belangrijk, waaronder de laadsnelheid en gebruiksvriendelijkheid van pagina’s. Een aantal belangrijke criteria zijn:
Zorg dat de afbeeldingen op je website van goede kwaliteit zijn, maar zorg er wel voor dat de afbeeldingen niet te groot zijn. Zijn je afbeeldingen te groot dan kan dit de laadtijd van je website enorm vertragen. Hierdoor kan het zijn dat Google je website lager indexeert.
Een goede website structuur is belangrijk voor Google, maar ook voor je bezoekers. Je wilt niet dat je bezoekers verdwalen op je website en niet kunnen vinden wat ze zoeken. Naarmate je website groter wordt, moet je extra aandacht geven aan de structuur ervan. Denk goed na over de secties en categorieën die er nodig zijn en zorg dat deze op een logische manier in elkaar zitten.
Iedere webpagina moet beschikken over een unieke titel en een meta description. Met de paginatitel kun je bezoekers overtuigen om in de zoekresultaten op je webpagina te klikken. Gebruik je WordPress, dan kun je dit voor iedere pagina makkelijk instellen met de Yoast SEO plugin.
Iedere pagina op je website mag maar een H1 element bevatten. Dit is of de titel van de pagina. Soms worden er meerdere H1 elementen binnen de HTML-structuur geplaatst. Dit kan een nadelige invloed op de vindbaarheid van je website hebben.
Voor pagina’s die je niet wil laten indexeren door Google kun je het noIndex attribuut gebruiken. Pagina’s die je liever niet wilt indexeren zijn bijvoorbeeld archiefpagina’s met dubbele content. Daarnaast kunnen er pagina’s zijn die je om een andere reden niet wilt indexeren maar wel wilt bewaren. Het noFollow attribuut kun je gebruiken voor links. Als je bijvoorbeeld een link wilt plaatsen naar je hoofdleverancier, maar deze website is ook een concurrent dan kun je het noFollow attribuut gebruiken om deze website geen autoriteit te geven.
Dit bestand beschrijft welke bestanden en mappen een zoekmachine wel of niet mag indexeren. Zorg ervoor dat dit bestand in de public_html map staat zodat de crawler van Google of een andere zoekmachine het kan lezen.
Een manier om Google informatie te geven over de structuur van je website is de XML-sitemap. Door een XML-sitemap te gebruiken kan Google je website makkelijker indexeren, omdat het informatie krijgt over de structuur ervan. Gebruik Google Search Console om je sitemap te registreren voor een snellere indexering.
Een andere belangrijke pijler van SEO is linkbuilding. Linkbuilding is het vergaren van links naar je website met als doel om meer online autoriteit te verkrijgen. Linkt er een website met een hoge autoriteit naar jouw website dan geeft deze website zijn waarde door aan jouw website. Hierdoor krijg je meer online autoriteit, die in combinatie met een goede website techniek en relevante content, kan resulteren in betere posities. De beste links zijn links vanaf een toonaangevend platform met veel bezoekers. Het verkrijgen van links van andere websites is niet altijd makkelijk. Vind je dit een lastig onderwerp van SEO dan kun je linkbuilding uitbesteden aan een derde partij. Een specialist als Ranking Masters weet precies hoe dit het beste kan worden aangepakt en hoe je het snelst resultaat kunt boeken.
Een derde onderdeel van SEO is content. Om goed gevonden te worden is goede content op je website onmisbaar. Het doel van het schrijven van content is om je bezoeker de informatie te bieden die hij zoekt via de zoekmachine. Met een bepaalde zoekopdracht komt hij bij jouw content uit en bezoekt vervolgens je website. Het matchen van de relevantie van de content met de zoekintentie van de gebruiker is de belangrijkste factor bij het schrijven van content. Om dit te kunnen doen is het dus belangrijk om je doelgroep goed te begrijpen.
Een zoekwoorden analyse kan samen met een concurrentieanalyse de basis vormen van je seo strategie. Met een zoekwoordenonderzoek bepaal je welke zoekwoorden kansrijk zijn voor het domein, en waar je je op wilt richten de aankomende periode. Het kan waardevol zijn om te kijken waar je concurrenten op ranken, om daar inspiratie uit te halen voor je eigen strategie.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.