Onrust bij brandweer over nieuwe indeling: zorgen om langere uitruktijden · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Onrust bij brandweer over nieuwe indeling: zorgen om langere uitruktijden

maandag 21 oktober 2024

DOKKUM – Brandweervrijwilligers in onder andere De Westereen, Drogeham en Surhuisterveen maken zich zorgen over de geplande wijzigingen in de uitruktijden en blusgebieden door Veiligheidsregio Fryslân. De nieuwe indeling, gebaseerd op de langere uitruktijden uit de coronaperiode, zorgt voor onzekerheid en frustratie binnen het korps. Volgens de brandweerlieden brengen de plannen de veiligheid van burgers in gevaar.

Uitruktijden van de coronaperiode

“Tijdens de coronaperiode werkten we met aangepaste roosters, waardoor niet iedereen beschikbaar was en de uitruktijden langer werden,” zegt een anonieme bron, bekend bij RTV NOF. “Nu de bezetting weer op peil is, is het niet logisch om deze langere tijden als norm te blijven hanteren. Voorheen konden we binnen 4½ minuten uitrukken, maar nu blijven ze de zeseneenhalve minuut van toen aanhouden.” De nieuwe regeling leidt tot veel frustratie onder de brandweervrijwilligers. “We beschikken over de middelen en het team om sneller te reageren, maar deze indeling remt ons af,” aldus een vrijwilliger. “Dit kan levens kosten, vooral bij ernstige incidenten waar elke minuut telt.”

Gevolgen voor de veiligheid

Een belangrijke zorg is dat de langere uitruktijden direct invloed hebben op de hulpverlening in de regio. “Bij een middelbrand in Kollumersweach kan het zomaar gebeuren dat we te laat zijn om de schade nog te beperken,” vertelt een vrijwilliger. “Het lijkt erop dat de veiligheidsregio deze risico’s onderschat.” Daarnaast zorgt de herverdeling van blusgebieden voor problemen. Brandweerposten zoals De Westereen moeten terrein afstaan aan naburige kazernes, waaronder die van Drogeham en Buitenpost. Dit leidt tot onzekerheid bij de vrijwilligers, die vrezen dat de veiligheid van de burgers hierdoor in gevaar komt.

Herverdeling van blusgebieden

De herverdeling van blusgebieden binnen de Friese brandweer is over het algemeen soepel verlopen, maar heeft bij enkele posten tot teleurstelling geleid. Sinds begin dit jaar werkt Veiligheidsregio Fryslân aan een nieuwe KazerneVolgordeTabel, die bepaalt welke brandweerpost als eerste wordt gealarmeerd in een bepaald gebied. De oude tabel was verouderd en hield geen rekening met nieuwe wegen en kazernes. In de nieuwe indeling verliezen sommige kazernes blusgebied aan naburige posten. Zo moet De Westereen veel terrein afstaan aan omliggende kazernes, en ook Surhuisterveen raakt aanzienlijke gebieden kwijt. Daarentegen krijgt Drogeham er juist blusgebied bij. Het doel van deze herverdeling is om de snelste opkomsttijden te garanderen, waarbij de veiligheid van de burger vooropstaat.

Toekomstige veranderingen: Dynamische status

De veiligheidsregio heeft aangekondigd dat er vanaf 2026 een dynamisch systeem wordt ingevoerd, waarbij de vertrektijd van voertuigen automatisch wordt geregistreerd. Dit moet de hulpverlening versnellen, maar tot die tijd blijven de langere uitruktijden van kracht. “Het is frustrerend dat we zo lang moeten wachten op een verbetering,” zegt een brandweerman. “We willen nu snel en efficiënt kunnen werken, niet pas over twee jaar.”

Teleurstellingen binnen het korps

Tijdens een recente raadsvergadering van de gemeente Achtkarspelen bracht Hink Speulman van de Partij van de Arbeid, samen met GroenLinks, de kwestie ter sprake. “Uit zowel de pers als directe reacties van vrijwilligers blijkt dat er teleurstelling is over de gang van zaken en de uitkomst van de nieuwe indeling. Volgens de leiding van de Friese brandweer lijkt er echter geen sprake te zijn van mogelijke stakingen of opzeggingen,” aldus Speulman.

Portefeuillehouder Oebele Brouwer benadrukte dat Achtkarspelen niet betrokken is bij de herverdeling van het KazerneVolgordeTabel. “Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio. Wij zijn op de hoogte van wat er speelt, maar bemoeien ons er niet mee, omdat dit gevoelig ligt. Er is berekend dat de post in Drogeham nu op bepaalde locaties sneller kan reageren dan Surhuisterveen. Elke burger heeft recht op snelle hulp.”

Ondanks de inspanningen van de veiligheidsregio om de veiligheid te waarborgen, blijven vrijwilligers pleiten voor kortere uitruktijden. “We hopen dat er juridisch nog aanpassingen mogelijk zijn,” zegt een bron binnen de brandweer. “De burger verdient de snelste en beste hulp, en wij zullen blijven strijden om dat mogelijk te maken.” De nieuwe indeling gaat op 1 januari 2025 in. De komende maanden zullen uitwijzen of de brandweer kan werken met deze maatregelen, of dat de zorgen van een aantal vrijwilligers gegrond blijken.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?