Onderzoek naar fraude door airsoft-schietvereniging in Munnekezijl · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Onderzoek naar fraude door airsoft-schietvereniging in Munnekezijl

dinsdag 22 oktober 2024

MUNNEKEZIJL – Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de airsoftvereniging in Munnekezijl zich wel aan de regels houdt. De club heeft zo’n 600 leden, die met nepwapens missies moeten voltooien, of doelen moeten behalen. 

De wapens die op het terrein van het eerdere kruidfabriek in de Kollumerwaard worden gebruikt, zijn niet van echt te onderscheiden en daarom vallen ze onder de wapenwet. Eigenaars van dat soort wapens moeten dus een vergunning hebben.

“Je schiet elkaar er niet mee dood gelukkig, maar als je er een benzinestation of supermarkt mee binnenloopt, heb je wel de poppen aan het dansen”, vertelt woordvoerder Bas Mooren van de Nederlandse Airsoft Sportbond, de NABV. De bond telt bijna 30.000 leden. Die moeten allemaal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben.

Aangifte om fraude met introducé-bewijzen

De NABV heeft aangifte gedaan tegen de vereniging Airsoft Combat Association in Munnekezijl, vanwege fraude met zogenoemde introducé-bewijzen. “Dat zijn papieren die je nodig hebt als je een keer mee gaat om te schieten met airsoftwapens, Die papieren worden zeven jaar lang bewaard, zodat politie en justitie mensen met verkeerde bedoelingen makkelijk kunnen traceren”, legt Mooren uit.

Volgens Mooren heeft de voorzitter van de vereniging in Munnekezijl “introducé-bewijzen gebruikt die de NABV had afgegeven voor andere airsoft-locaties en -organisaties. Dat is een ernstig strafbaar feit en daarom hebben we aangifte gedaan.”

Wat is Airsoft eigenlijk?

Airsoft is een soort van paintball, waar groepen gesimuleerd in een gevecht zijn. Er wordt geschoten met lichte luchtdrukwapen, die replica’s zijn van echte wapens. Voorbeelden zijn kalasjnikovs, granaatwerpers en automatische geweren.

“Wat onze ervaring is hierbij, is dat mannen zich weer jongens worden. Het is hetgeen wat je in de tuin speelde vroeger, soldaatje tegen mekaar. Je hebt een replica in je handen en eigenlijk is het tikkertje met elkaar spelen”, vertelde eigenaar Jerômé Muller mei vorig jaar op een open dag.

De aangifte wordt op dit moment door het Openbaar Ministerie behandeld. Het OM kijkt of er bewijzen voor introducees vervalst zijn. “Daar zijn terecht strenge regels voor. Je kunt namelijk als aanstaande terrorist uitstekend oefenen op zo’n terrein en met zulke wapens”, zegt woordvoerder Klaas Jan Bos van het Openbaar Ministerie. Mooren vindt dat ook. “Als je kwaad wilt, kun je er uitstekend mee trainen.”

OM-onderzoeken eind dit jaar klaar

Verder onderzoekt het OM de rol van de politie bij de vergunningsverlening aan Airsoft Combat Association. Bij de politie is de afdeling Korpscheftaken verantwoordelijk voor onder andere wapenvergunningen. Volgens NABV-woordvoerder Mooren heeft deze afdeling “iemand die mogelijk fraude heeft gepleegd, een vergunning verleent. Daarover ben ik verbaasd.” Beide OM-onderzoeken zullen dit jaar nog afgerond zijn.

Eigenaar van Airsoft Combat Association in Munnekezijl, Jerômé Muller, is ook gevraagd om een reactie. Tot het moment van schrijven was hij niet bereikbaar voor commentaar.

Auteur: Ben de Jager & Auke Zeldenrust
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Onderzoek naar fraude door airsoft-schietvereniging in Munnekezijl · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?