Onderweg naar…mei 2014 · Foto('s): 

Onderweg naar…mei 2014

dinsdag 29 april 2014

In mei zijn er weer Europese Verkiezingen. Maar wat is de Europese Unie eigenlijk? Waarom zouden we moeten stemmen? 

Op 19 maart 1958 kwam de Europese Parlementaire Vergadering voor het eerst bij elkaar in Straatsburg. Deze vergadering had bij lange na niet de functie van een parlement zoals wij dat kennen. Desondanks kreeg het Europees Parlement in 1962 de huidige naam. De leden van het Europees Parlement, 142 in totaal, werden aangewezen door nationale regeringen. Dit leidde er vaak toe leidde dat Euro-sceptische partijen weinig of niet gerepresenteerd werden. Dit kwam ook voort uit het feit dat Euro-sceptische partijen communistisch of fascistisch waren ingesteld, wat betekende dat ze al weinig kans maakten op regeringsdeelname.

In het begin kwam het parlement slechts jaarlijks bij elkaar, de tweede dinsdag in maart, om over vraagstukken te debatteren die daar door de ‘High Authority’ (voorloper van de Europese Commissie) waren neergelegd. De Europese Raad had in eerste instantie geen verantwoording af te leggen tegenover het parlement. Dat veranderde stukje bij beetje door de jaren heen, toen de Raad eerst vrijwillig vragen ging beantwoorden. Later kreeg het EP ook recht op het kritisch onderzoeken van onderwerpen die op de agenda stonden in de Raad, al dan niet met stemming tot gevolg.

In het jaar van de eerste Europese verkiezingen, het jaar 1979, was er al een hoop veranderd. De afspraak dat er Europese verkiezingen zouden worden uitgeroepen was al in de jaren ’60 vastgelegd, maar een daadwerkelijke datum van invoering was nooit genoemd. En zoals dat in Europa gaat:- na vele jaren onderhandelen over de duur, de grootte, de plaatsing, de hoeveelheid parlementsleden per land, en ga zo maar door – kwam in 1976 de pennenstreep onder het besluit. Vanaf 1979 werd het Europees Parlement verkozen door de mensen in Europa.

Nederland heeft het sinds die tijd bijna altijd mogen doen met rond de 25 zetels. In 1979 leverde de verkiezingen tien zetels op voor het CDA. Het CDA was daarmee de grootste partij van Nederland in het EP. Het CDA, dat aangesloten is bij de Europese Volk partij, droeg daarmee flink bij aan het totaal van de EVP fractie; 107 zetels. Dit alles op een totaal van 410 die Europees te verdelen waren. De laatste verkiezingen, in 2009 eindigde het CDA met vijf zetels. Weer mocht het de grootste delegatie afleveren die Nederland in Europa ging vertegenwoordigen. In totaal had de EVP fractie er deze keer 265, van de inmiddels 736 zetels.

Volgend jaar mei zijn de komende verkiezingen. Ondanks de uitbreiding van de EU met Kroatië mag Nederland weer 26 Europarlementariërs leveren. Daarbij groeit het Europees Parlement zelf, naar een totaal van 751 zetels. Bij een volgende uitbreiding zal Nederland waarschijnlijk wel moeten inleveren, omdat 751 Europarlementariërs volgens het verdrag van Lissabon het maximumaantal is.

Dit is het eerste deel geschreven in een reeks getiteld ‘Onderweg naar mei 2014’ door Wiebe Strikwerda, kandidaat voor het CDA. Tot en met de Europese Verkiezingen zal hij regelmatig een kort informerend stuk over Europa schrijven.

Twitter: @wstrikwerda

Meer stukjes van Wiebe Strikwerda over de Europese Verkiezingen kunt u vinden op: www.cda.nl/friesland/dantumadiel

 

 

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?