KOLLUM – Een aantal omwonenden van het voormalige gemeentehuis van Kollumerland zet vraagtekens bij de procedures rondom de verkoop van het pand aan de van Limburg Stirumweg in Kollum. Dat blijkt uit navraag van Streekomroep RTV NOF in de omgeving. Vanwege de herindeling van de gemeente Noardeast-Fryslân komt het gemeentehuis in Kollum in de verkoop. Onlangs werd bekend dat het bedrijf Fotocadeau in overleg is met de gemeente om het pand te willen kopen.
‘Eén van de belangrijkste vragen die speelt is de verkoopprocedure van het pand. Zo zou normaal gesproken bij verkoop van gemeentelijk bezit een procedure gevolgd worden waarbij in het openbaar mogelijk geïnteresseerden opgeroepen wordt om voor een bepaalde datum een bod uit te brengen alsmede de plannen die ze voor ogen hebben. Deze voorstellen worden dan aan de gemeenteraad voorgelegd waarna besluitvorming kan plaats vinden. Dit is niet gebeurd’, tot spijt van een aanwonende.
Daarnaast zijn er twijfels over de boekwaarde van het gemeentehuis. Ook leven er vragen of er niet meer geïnteresseerde partijen zijn die ook graag een bod en een plan willen uitbrengen. Zo laten meerdere mensen weten liever een woonbestemming in plaats van bedrijvigheid in het gebouw te zien. ‘In het dorp en wellicht ook daarbuiten zijn meer geïnteresseerde partijen die ook graag een bod en een plan willen uitbrengen maar deze krijgen de kans klaarblijkelijk niet. Er is een schrijnend tekort aan woningen en de campus in Kollum kampt met ruimteproblemen en voor beide problemen zou het overtollige gemeentehuis een prima functie kunnen vervullen die recht doet aan gemeenschapszin’, zo laat een verontruste inwoner van Kollum weten.
Het is overigens niet voor het eerst dat de verkoop van vastgoed van de gemeente in Kollum voor onrust zorgt. Toen in 2016 het oude postkantoor van Kollum zou worden verkocht werd het college teruggefloten door de gemeenteraad. In eerste instantie werd destijds het pand voor een prijs ver onder de marktwaarde verkocht. De hele gang van zaken zorgde uiteindelijk voor een rechtszaak, het betalen van een schadevergoeding en een motie van afkeuring.
‘Door het voormalige gemeentehuis nu voor een lagere prijs dan het misschien waard is te verkopen benadeel je de inwoners van Noardeast-Fryslân, die staat er financieel al niet te best op, waarom dan niet voor de hoogste prijs verkopen?’, is een geluid wat vanuit de buurt komt. Inmiddels is er door de omwonende een afspraak met de betrokken wethouder gemaakt en tevens een WOB verzoek gedaan om alle onderliggende stukken te krijgen zodat het proces rondom de verkoop transparant wordt voor iedereen, zo laat men weten tegenover RTV NOF.