Op woensdag 28 november vond in de Maartenskerk de officiële Kick-off plaats van het spektakel Kollumer oproer. Ook cast en crew waren aanwezig bij deze feestelijke bijeenkomst, waarin de plannen bekend werden gemaakt voor dit spektakel.
Op 4, 5, 6, 7 en 8 juli 2019 wordt het centrum van Kollum en het Maartensplein volledig omgetoverd naar het revolutionaire jaar 1797. Kollum vormt dan het decor voor een historisch muziektheater spektakel. Hier beleeft u het Kollumer Oproer: de opstand van de Oranje gezinde Friezen tegen de Franse overheersers, waarbij vele doden en gewonden vielen onder de bevolking.
De unieke openluchtvoorstelling is geschreven door musical award winnaar Dick van den Heuvel en geregisseerd door Steven de Jong en rechterhand Atsje Lettinga! Met Syb van der Ploeg in de hoofdrol als Salomon Levy. En ook: Piter Wilkens als Jan Binnes, Thijs Meester als Keuning, Carla de Bruine als Djoeke en Johannes Rypma als Abele Reitses. Aan de voorstelling zullen ook vele inwoners van Kollum en omgeving deelnemen en bijdragen. Voor dit evenement is ook een Kollumer oproer bier gebrouwd.
Korte inhoud Kollumer oproer:
Het Kollumer Oproer was een oproer in Kollum en omstreken tegen het patriotse bewind in de Franse tijd. Het rechthuis was op 3 en 4 februari 1797 het toneel van het zogenaamde Kollumer oproer, veroorzaakt door een verzet tegen de dienstplicht en burgerbewapening, op 13 september 1796 ingesteld door het nieuwe bewind. Abele Reitzes, die bij zijn inschrijving in het rechthuis Oranje boven riep, werd op 28 januari 1797 in hechtenis genomen. Dat zorgde voor zoveel opschudding in de regio, dat een grote menigte zich verzamelde om hem te bevrijden.
Op de weg naar het rechthuis werden grote vernielingen aan huizen van patriotten aangericht. Een kleine eenheid bewapende burgers uit Dokkum, die te hulp was geschoten, wist ternauwernood te ontkomen. Door met groot machtsvertoon dit oproer in de kiem te smoren en 168 mensen te arresteren, wisten de patriotten de rust weer te laten keren. De aanvoerders Jan Binnes en Salomon Levy werden onthoofd. Binnes op 20 februari 1797 en Levy, die ontkende leiding te hebben gegeven en ondergedoken was, een jaar later op 17 maart 1798.
Op de foto van links naar rechts: tussen de Franse soldaten ter figuratie, Atsje Lettinga, Steven de Jong, Piter Wilkens, Syb van der Ploeg, Johannes Rypma, Carla de Bruine en Thijs Meester.