LEEUWARDEN – In alle geledingen wordt er ingezet op verduurzaming. Of het nu gaat om de boeren in Noordoost Friesland of de bewoners in onze provincie, het roer gaat om. Vanuit de overheid worden er een aantal rigoureuze voorspeld om bijvoorbeeld de stikstofuitstoot flink te beperken. Een maatregel die op weinig draagvlak kan rekenen van de boeren. Daarnaast zie je wel een grote verduurzamingsslag bij particulieren die bijvoorbeeld zonnepanelen een warmtepomp van Greenchoice laten installeren. Dit is mede ingegeven door de torenhoge fossiele brandstofprijzen waarvan op korte termijn geen prijsdaling van verwacht wordt.
Compensatie
Wel compenseert de overheid inwoners van Nederland die van een minimum inkomen rond moeten komen. Het is te hopen dat woningbouwverenigingen voor deze groep volop in gaat zetten op huizen duurzamer te maken door middel van isolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Daar is nog een grote winst te boeken.
Warmtepomp Greenchoice
Door de hoge energieprijzen met name die van gas, zal een steeds grotere groep mensen besluiten om versneld de CV-ketel af te schrijven en een nieuwe warmtepomp van Greenchoice te laten installeren. Greenchoice wil graag haar steentje bijdragen om de doelstellingen van het klimaatakkoord te bereiken. Uiteindelijk zullen zo’n 8 miljoen woningen en gebouwen in 2050 aardgas vrij moeten zijn.
Nu kiezen
Door nu te kiezen voor een hybride warmtepomp, profiteer je al snel van de besparingen die zo’n zuinig alternatief oplevert. Wie wil er nou geen warm en comfortabel huis met een laag gasverbruik? Is je huidige cv-ketel nog niet afgeschreven dan is de hybride warmtepomp een prima overstapper om nu alvast flink te bezuinigen op je energiekosten. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zodat je cv-ketel minder hoeft te stoken en daardoor verminder je de Co2-uitstoot van jouw huishouden.
Subsidie warmtepomp
Voor de beslissers die dit jaar een warmtepomp aanschaffen en ook daadwerkelijk laten installeren ligt er een mooie investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) te wachten. Een investering in deze manier van verwarmen levert direct een besparing op je gasrekening op. Met een ISDE-subsidie kun je tot wel 2400 euro terugkrijgen op je aankoopbedrag.
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat welke apparaten onder deze regeling die 1 januari 2022 is ingegaan vallen. Deze regeling geldt niet meer voor apparaten in nieuwe gebouwen. De aanschaf van een hybride warmtepomp is dit jaar zelfs nog aantrekkelijker geworden omdat het subsidiebedrag met een vermogen groter dan 1 kW is verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten.
Zonnepanelen en isolatie
Andere maatregelen om sneller van het gas af te komen zijn de zonnepanelen en je huis optimaal isoleren. Dat isoleren kan beginnen met speciaal folie achter de verwarming te plakken en goed geleidende gietvloer over vloerverwarming aan te leggen. Deze bedekking is zeer goed geleidend en zorgt voor een constante en aangenomen temperatuur in je huis. Tot slot zijn er de zonnepanelen, waarvan de terugverdientijd door de jaren heen aanmerkelijk korter is geworden. Er geldt wel één waarschuwing dat je wel goed kijken of je energieleverancier een eerlijke salderingsregeling toepast. Anders ga je misschien van een verkeerd terugverdienmodel uit.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.