Op donderdag 10 maart hebben zeven studenten van Wageningen University de resultaten van hun onderzoek in opdracht van de botanische tuin De Kruidhof gepresenteerd. De opdracht werd uitgevoerd in samenwerking met Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân. De presentatie vond plaats in het Innovatiehuis Lauwersdelta in Buitenpost.
Organic: what steps to take?
Botanische tuin De Kruidhof is gelegen in Buitenpost en bestaat uit zeventien thematuinen met zo’n 2.000 plantensoorten. De tuinen zijn gevarieerd en hebben zowel recreatieve, educatieve als informatieve elementen. In de Verkooptuin is een deel van het plantenassortiment te koop.
De Kruidhof wil graag weten of het mogelijk is of de conventionele teelt van deze planten gewijzigd kan worden naar biologische teelt, en wat de consequenties daarvan zijn. Welke stappen moeten worden genomen om tot een biologische teelt te komen? Welke regels zijn van toepassing? Is het duurder? Wie is de doelgroep qua consument en wat is de behoefte vanuit deze doelgroep? Hoeveel tijd kost het om volledig om te schakelen?
Dit zijn enkele vragen die zeven vierdejaars studenten van Wageningen University hebben onderzocht in een multidisciplinair internationaal team. In twee maanden tijd hebben ze het onderzoek afgerond met een gedegen en zeer bruikbaar rapport met de titel ‘Organic: what steps to take?’ Op 10 maart hebben ze de resultaten gepresenteerd aan medewerkers van de Kruidhof, bestuurders, ambtenaren en overige belangstellenden.
Groene Economie Project
Het onderzoek van de Wageningen University is onderdeel van het grotere Groene Economie Project (GEP). GEP is opgericht om een nieuwe groene economie te stimuleren in Noordoost Fryslân. Een deel hiervan zal onderzoek zijn, met name naar zoute teelten op het gebied van farmacie. Een ander deel is het gebruik en kweken van kruiden. Voor De Kruidhof is het vanzelfsprekend om dit zo groen mogelijk te doen.
Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân
Het doel van de Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân is een match te maken tussen de vraagkant van overheid, ondernemers en organisaties in Noordoost Fryslân, en de kenniskant van het onderwijs en onderzoek. Door gebruik te maken van studentengroepen, docenten en lectoraten wordt gezocht naar creatieve oplossingen voor actuele vraagstukken in de regio. Op die manier wordt gezamenlijk invulling gegeven aan de agenda voor de regio: de sociaaleconomische ontwikkeling van ons platteland.