Wat is de milieudruk van melkveebedrijven op de omgeving in de Noardlike Fryske Wâlden? En hoe kan een melkveehouder de zogenaamde footprint en feedprint verbeteren? Tijdens een studiebijeenkomst op vrijdag 26 juni in Burgum gaan onderzoekers van Wageningen UR in op de milieueffecten van de bedrijven. Ook geven ze tips hoe ze die effecten kunnen verkleinen.
Binnen de Noardlike Fryske Wâlden is een groep kringloopboeren actief bezig de kringloop sluitend te krijgen. Ze kijken daarbij verder dan alleen op bedrijfsniveau. Ze willen de milieueffecten van hun bedrijf, de footprints, op de omgeving beperken. Aan de hand van de Levens Cyclus Analyse (LCA) kunnen de boeren berekenen wat de milieubelasting van de productie van melk is. Zo wordt bijvoorbeeld het energiegebruik voor het produceren van kunstmest meegenomen in de methodiek. Ook de hoeveelheid CO2 per kilogram melk, de feedprint, willen ze zo laag mogelijk houden.
De onderzoekers Wim de Vries en Mark Dolman van Wageningen UR behandelen tijdens de studiebijeenkomst de LCA en hoe de Noordoost-Friese kringloopboeren de footprint en feedprint kunnen beïnvloeden. De bijeenkomst is op vrijdag 26 juni van 13.30 uur tot 16.00 uur in het Streekhûs in Burgum. Opgave kan via het bureau van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Burgum.