Op maandag 3 februari vond een bijzondere bijeenkomst plaats in ‘De Pleats’ in Burgum, georganiseerd door belangenvereniging ONOF (Ondernemersfederatie Noordoost-Fryslân). ‘Miljonair mei Frysk?! Kin dat?’ was de prikkelende teaser die vermeld stond op de uitnodiging. Voorzitter Bauke Schaafsma was zeer tevreden over de hoge opkomst en benadrukte het belang van een overkoepelende vereniging als de ONOF.
Circa 120 ondernemers -zowel starters met 1 à 2 werknemers maar ook grote (inter)nationaal opererende bedrijven- hadden zich verzameld in De Pleats om te praten over het belang van de Friese taal als unique selling point. Wat is de (economische) meerwaarde en hoe kunnen bedrijven uit de regio hun memmetaal eventueel nog beter inzetten voor hun klanttevredenheid, reclameuitingen en netwerken? Werkt het voornamelijk regionaal of gaat het ook ‘buitengaats’ over de provinciegrenzen heen? De avond werd ingevuld door gebruik te maken van een lopend onderzoek dat de provincie Fryslân laat uitvoeren door E&E advies naar de meerwaarde van het Fries in het economisch verkeer.
Fokke Jagersma (projectcoördinator Afûk) en Maaike Swart (directeur E&E advies) spraken met verschillende ondernemers over de manieren waarop zij het Fries inzetten voor hun bedrijf. Kees Boersma (eigenaar Garage Boersma) vertelde over de effecten van zijn Friestalige reclamespots om zijn bedrijf onder de aandacht van klanten te brengen. Tim Cuperus (Brouwerij Kâld Kletske) vertelde hoe hij gebruikmaakt van Friestalige samenwerkingspartners om zijn bieren als typisch Fries in de markt te positioneren. Klaas de Jong (Royal A-ware) ging in op het imago van Friesland en hoe dit hem heeft verleid om zijn kaasmakerij in onze provincie te vestigen. Ook ondernemers uit het publiek kwamen aan het woord om elkaar te inspireren zoals door Chinees- Indisch restaurant Xu Sheng uit de Westereen met hun leus: Bûter brea en Kip Kung Pao, wa’t dat WOL sizze kin, is by ûs de frou!
Namens de beide gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel waren respectievelijk Jelle Boerema en Rommy Kempenaar aanwezig en discussieerden bescheiden mee. Hun rol bestond logischerwijs uit vooral actief luisteren naar wat de ondernemers inbrachten en dit vervolgens terugkoppelen richting de beide gemeenten.
Presentatoren van de avond Fokke Jagersma en Maaike Swart maakten er een informatieve en nijsgjirrige netwerkbijeenkomst van, waarbij onder meer gebruikgemaakt werd van een korte interactieve vragenlijst, in te vullen via de eigen mobiele telefoon. Rode draad van de vragen was hoe men het Fries inzet richting collegaondernemers, klanten en communicatie via diverse media.
Maaike Swart: “Wij zien dat het Fries een sterke positie inneemt binnen Noordoost-Friesland, dat het Fries belangrijk is betekent echter nog niet dat het van economische meerwaarde is voor ondernemers. In dit onderzoek zijn wij op zoek naar situaties waarin de taal wél economische meerwaarde kan creëren en situaties waarin dit nadrukkelijk niet het geval is”.
Enkele filmpjes die gedurende de avond gepresenteerd werden lieten juist het nationale karakter zien van de Friese taal. Zo heeft Sonnema Berenburg een grappig promotiefilmpje gemaakt waarin een Fries tegen twee westerlingen roept als zij het ijs op gaan ‘it kin nét’. Iedereen in Nederland begrijpt de reclame, ook al spreken zij de tweede officiële taal van Nederland niet.
Een deel van de bedrijven gebruikt actief de Friese taal om hun klanten te bereiken door middel van reclame/advertenties. Zo is reclame in bladen vaak Nederlands, maar veel radiospots worden bewust gemaakt in het Fries. ‘Om de relatie persoonlijk te maken’, zo verduidelijkte Kees Boersma uit Damwâld. ‘Wolst sa tichtby as mooglik by dyn klanten stean’; het Fries voelt voor hen als een warm bad en zij kunnen zich dan gemakkelijker uiten. Een grote algemene deler was ‘Met actieve inzet van het Fries kan ik me als ondernemer onderscheiden van mijn concurrenten’. Deze stelling deed het goed bij het gros van de ondernemers.
Veel mondelinge en telefonische contacten verlopen in het Fries: ‘Je hebt sneller goed contact met de klant in z’n moerstaal’. Ook in het onderwijs (mbo) wordt leerlingen tegenwoordig de Friese taal bijgebracht, om zo gemakkelijker de wensen van klanten helder in beeld te krijgen. ‘Mondeling kunnen communiceren in het Fries hoe de klant iets wil schept sneller een vertrouwensband’ bleek dus een vertrouwde inkopper en voltreffer.
In de sector toerisme en recreatie kan nog een grote slag gemaakt worden door actievere inzet van het Fries. Het is een potentieel unique selling point. Zo vertelde Jagersma dat twee supermarkten -in Eastermar en in Damwâld- allebei bewust zeer actief het Fries inzetten voor hun klanten. Damwâld dubbeltalig en Eastermar zelfs alleen in het Fries. Overigens met humor verduidelijkt; toiletpapier is húskepapier, met als extra onderschrift ‘foar as it krantepapier op is’). ‘Dat begrijpt elke Nederlander’, aldus Jagersma. De algemene opinie was dat ondernemers hun rol nog meer kunnen zien als ambassadeur van de eigen regio. De Fryske taal en cultuur leent zich voor veel meer inzet. ‘Dit is duidelijk nog een onontgonnen deelgebied dat meer aandacht verdient’, aldus onderzoeker Swart.
De aankomende weken zal E&E advies ook in andere regio’s gaan kijken naar hoe ondernemers omgaan met de Friese taal. Hieruit zal een ‘paadwizer’ worden opgesteld waarin richtlijnen worden gepresenteerd over hoe ondernemers slim om kunnen gaan met het Fries.
(Tekst Tineke Admiraal)