Op zaterdag 31 mei 2014 van 12.00 tot 16.00 uur is de eerste open dag van het Kweldercentrum Noarderleech gelegen langs de zeedijk en het kweldergebied bij Hallum. Niet zomaar een open dag, want Gedeputeerde Tineke Schokker van de Provinsje Fryslân en tevens bestuurslid van het Waddenfonds, reikt dan ook Waddengoud uit aan het Kweldercentrum. Het centrum is er om kennis, verhalen en de historie over de kweldernatuur over te brengen op de burger. Het keurmerk Waddengoud is dan ook dubbel en dwars verdient.
Het Kweldercentrum Noarderleech is een uniek concept. Elke dag geopend van 8.30 tot 17.30 uur, maar onbemand. Met moderne apparatuur en technieken is het mogelijk om volledige voorlichting te geven over het kweldergebied van Werelderfgoed Waddenzee. Vanuit Noarderleech kunnen bezoekers ook wandelingen, excursies en wadlooptochten maken, begeleid door vrijwilligers. Daarvoor is het rustgevende buitendijkse gebied uitermate geschikt en is het kweldercentrum ook een geschikte rustplaats voor fietsers. Maar ook mensen en bedrijven kunnen er terecht voor het voeren van gesprekken en lezingen met als thema het binnen- en buitendijkse gebied. Daarnaast beheert It Fryske Gea vanuit het kweldercentrum slikvelden, pionierskwelders, hoge kwelders, dobben en zomerpolders. Het biedt zelfs een overnachtingsaccommodatie voor natuurwetenschappers. “Multifiunctioneel, maar voornaamste functie blijft de voorlichting en excursies voor natuurliefhebbers, toeristen, schoolklassen, groepen en andere geïnteresseerden. Even binnen kijken is buiten meer zien, is ons motto”, aldus Klaas Laansma, projectleider Kweldercentrum Noarderleech.
Onlangs heeft het Kweldercentrum de controleur op bezoek gehad om te bepalen of het centrum voldoet aan de criteria van het streekkeurmerk Waddengoud. “Ze geeft informatie over de typische Waddennatuur en laat deze ook beleven door middel van excursies en tochten over de kwelders. Door gebruik van groene stroom, warmtepompen, zonnecollectoren, waterbesparende kranen en hergebruik van materiaal, is het informatiepunt ook weinig belastend voor de natuur zelf. Verder gebruikt ze eerlijke streekproducten van het Wad bij bijvoorbeeld open dagen. Daarom heeft het kweldercentrum Waddengoud gekregen”, vertelt Henk Pilat van Stichting Waddengroep, eigenaar Waddengoud-keurmerk.