Noardeast trekt beurs voor nieuwe blauwe containers: nog steeds alleen in Kollumerland c.a. · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

Noardeast trekt beurs voor nieuwe blauwe containers: nog steeds alleen in Kollumerland c.a.

vrijdag 08 december 2023

DOKKUM/KOLLUM – De gemeente Noardeast-Fryslân investeert €360.000,- in nieuwe blauwe papiercontainers in de voormalige gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland c.a.. De oude papierinzamelauto is ‘oan ein’, net als het verouderde zijladersysteem wat bij de papierinzameling op dit moment nog wordt gebruikt.

Kanttekening: de rest van de gemeente gaat eerst verder met het zelf afleveren van oud papier bij een grote papiercontainer in het dorp, of het oud papier te plaatsen langs de weg voor verenigingen die het komen ophalen.

Van harmonisatie op dit punt nog geen sprake

In de gemeenteraad leefden een aantal kritische vragen richting het college. “Waarom wordt er niet direct voor de hele gemeente eenzelfde, geharmoniseerd, inzamelingsbeleid uitgezet?”, vraagt Hayo Halbersma van het CDA zich openlijk af. Hij kreeg bijval van Johan Talsma van BVNL. “Ik kom sels út de ôffalbrânsj, wêrom keapje wy net fuortendaalks foar de hiele gemeente ien yn? Dan kinne wy miskien wol 50 oant 60.000 euro besparje.”

Ook Jan Dekkema van de Christenunie stelde er vragen over. “Wat was de aanschafprijs geweest, als we in een keer de hele gemeente hadden gedaan? Wij denken in onze fractie: hoe groter de order, hoe lager de stukprijs.” Sjoerd Keizer van coalitiepartij SIN vertelde dat men in Kollumerland c.a. super blij is met deze wijze van afvalscheiden.

Schriftelijke antwoorden over onderzoek naar toekomst

Verantwoordelijk wethouder Hanneke Jouta, geeft aan dat er schriftelijke antwoorden komen op wanneer men aan de slag gaat met het onderzoek naar de toekomst van afvalinzameling. “It antwurd wit ik no sa net”, vertelde de wethouder. In het coalitieakkoord staat: “Der wurdt in ûndersyk hâlden nei in systeem wêrby’t ferienings harren subsydzje ynkomsten en wize fan ynsammeljen behâlde en de VANG-doelstellings, yn oparbeidzjen mei de mienskip, noch better helle wurde kinne.” Wanneer deze plaatsvindt, is dus nog niet helder.

Raad unaniem akkoord met investeringskrediet

Uiteindelijk wordt het voorstel om te investeren in nieuwe blauwe papiercontainers in een deel van de gemeente unaniem geaccordeerd en is de inzameling van oud papier in voormalig Kollumerland en Nieuwkruisland c.a. gewaarborgd. Maar wat er nu qua afvalinzameling en afvalscheiding in de toekomst in de rest van de gemeente gebeurt? Dat blijft vooreerst hetzelfde, totdat er uitslagen uit de onderzoeken volgen. Eind 2021 heeft de gemeenteraad besloten om de inzameling van oud papier eerst te laten zoals die is. Nu de roep vanuit meerdere partijen toch richting harmonisatie neigen, is de vraag wanneer en of dit wordt aangepast.

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?