DOKKUM – De meeste partijen in Noardeast-Fryslân willen niet meer dan 5 miljoen uitgeven aan het project Holwerd aan Zee. Komt het er dan wel? En hoe moet het Harddraverspark in Dokkum nu precies worden ingevuld? Een miljoenenproject moet ervoor zorgen dat het dorp Holwerd weer aan de zee komt te liggen. Dat bedacht een aantal inwoners van het dorp in 2012. Ze willen zo meerdere problemen in een klap oplossen. Het moet onder andere zorgen voor toerisme en werkgelegenheid waardoor de krimp in de regio zal afnemen.
Veel geld voor de begroting is al binnengehaald. Verschillende partijen willen erin investeren. De gemeente heeft ook 5 miljoen gereserveerd voor het project. Maar in oktober 2021 verscheen een rapport dat de haalbaarheid van het project in twijfel trok.
Zo zou onder andere slijk in de vaargeul naar Ameland kunnen blijven liggen. Daardoor vallen de onderhoudskosten veel hoger uit. Op dit moment wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en eventuele alternatieven.
De meeste verkiesbare partijen stellen voor de uitkomsten van dat nieuwe onderzoek af te wachten. SIN (Sociaal in Noardeast-Fryslân) zegt dat ze na dat eerste rapport wel wat voorzichtiger zijn geworden. De partij wil niet meer dan de begrote 5 miljoen in het project steken.
Verder staan ze er bij SIN vierkant achter: We denken echt dat het een goede toevoeging aan Holwerd kan zijn”, zegt lijsttrekker Jouke Douwe de Vries.
FNP, CDA en PvdA blijven ook bij de eenmalige investering van 5 miljoen. “Het is een mooi project vanuit de gemeenschap, maar meer kunnen we simpelweg niet betalen als gemeente”, zegt lijsttrekker Geertje Schoorstra-Boeienga van het CDA.
Klaas de Jager van de ChristenUnie wil afwachten wie het eigenaarschap van het project krijgt. Die moet het onderhoud betalen. “Als de gemeente dat krijgt, moeten de onkosten aan de burgers worden doorgerekend. Moeten we dat wel willen?”
Gemeentebelangen is het meest enthousiast over het project en heeft vertrouwen in de projectgroep: “Een beetje reuring kunnen we in Noardeast-Fryslân wel gebruiken”, zegt lijsttrekker Pieter Braaksma. “Als het niet uitvoerbaar is, moet je het niet doen. Maar er is zoveel energie in het project gestoken dat er vast alternatieven bedacht kunnen worden als het zover komt.”
Ook de Waddenpartij ziet potentie en staat ervoor open om als gemeente meer bij te dragen. BVNL gunt het project de 5 miljoen, maar heeft altijd gezegd eerst een duidelijk plan te willen zien. “We willen veel te snel als gemeente”, zegt lijsttrekker Johan Talsma.
VVD-lijsttrekker Anton van der Aar vindt het project vooral op sociaaleconomisch gebied mooi. De VVD vindt wel dat, als het haalbaar is, het geld geïnvesteerd wordt in alternatieven om Holwert sociaaleconomisch vooruit te helpen.
Actief Lokaal is tegen het plan. De partij wil een alternatief waar de 5 miljoen in kan worden gestoken.
Afgelopen week werd bekend dat de gemeente zo’n 9 miljoen heeft uitgetrokken voor de nieuwe inrichten van het Harddraversparken het Tolhuispark in Dokkum. Het Harddraverspark moet een recreatief stadspark worden met sportvoorzieningen en het Tolhuispark wordt dan een sportpark.
De gemeente heeft na jaren nu geld uitgetrokken voor het plan, maar moet de details van de bijzondere elementen nog uitwerken, zegt wethouder Esther Hanemaaijer. Die bijzondere elementen bestaan uit ‘beleefpaden’, een voetgangersbrug naar het centrum, een uitzichttoren, een kunstpark en een muziekkoepel.
Het gaat in de verkiezingsprogramma’s onder andere over hoe het Harddraverspark precies zal worden ingevuld. BVNL is de enige die tegen alle voorgestelde elementen is. De partij is er niet van overtuigd dat dit plan meer toeristen naar de binnenstad toe trekt. Ze zien meer in een plan voor een levendige camping met huisjes. Daar is meer winst te behalen.
Hanemaaijer zegt dat de raad het jaar daarvoor nog heeft ingestemd met de ontwikkelrichting waar de vijf elementen in staan. Nu is het volgens haar noodzakelijk om subsidies te vinden en met de gemeenschap de details van de elementen te schetsen.
De andere partijen vinden vooral de voetgangersbrug een belangrijk punt. Zo willen de FNP, PvdA, SIN, GemeenteBelangen en Actief Lokaal geen brug, omdat die het historisch aangezicht van het Dokkumer bolwerk aantast.
De FNP wil het kunstpark “in de koelkast zetten”, omdat daar geen geld voor zou zijn. De VVD wil eerst het plan afwachten. Daarna moet worden gekeken naar draagvlak en budget. ChristenUnie staat wel open voor de brug vanwege de verkeersveiligheid. Voetgangers moeten nu met het verkeer over een en dezelfde brug. Dat kan veiliger.