NOARDBURGUM – Op zaterdag 12 maart start de realisatie van uiteenlopende biodiversiteisprojecten in Noardburgum. Om 9.00 uur gaat een grote steenbreekactie van start op het plein voor de kerk van de Baptistengemeente Noardburgum. Tegels maken hier plaats voor bijen- en vlinderplanten. ’s Middags om 14.00 uur wordt met spierkracht net buiten het dorp een nieuw ooievaarsnest geïnstalleerd. Dit zijn in Noardburgum de eerste acties van het project ‘Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip’ dat als doel heeft om de biodiversiteit in en rond het dorp te vergroten.
Dorp aantrekkelijker maken voor dier en mens
De biodiversiteit neemt vrijwel overal sterk af. Één van de redenen is dat pleinen en tuinen tegenwoordig vaak praktisch worden ingericht met veel stenen en weinig beplanting. Dit is onaantrekkelijk voor vlinders, wilde bijen en andere dieren. Onder het motto ‘Een steen eruit, een plant erin’ worden pleinen en tuinen weer aantrekkelijk voor dier en mens.
Andere biodiversiteitsprojecten in Noardburgum
In de afgelopen twee jaar zijn grotendeels online verschillende biodiversiteitsprojecten ontwikkeld door de dorpsbewoners. In samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer, gemeente Tytsjerksteradiel, Vitens en de plaatselijke kerken, vogelwacht, basisschool en bedrijven worden dit jaar nog meer biodiversiteitsprojecten gerealiseerd zoals het herstel van historische flora in het gebied rond de pingo, aanleg van een voedselbos en een inspiratietuin, het maken en plaatsen van insectenhotels en (nest)kasten voor vogels en vleermuizen, een steenbreekactie voor particulieren en het herstel van de flora langs de Klaas Piersreed in het waterwingebied.
Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip
De verenigingen voor Dorpsbelangen van de dorpen Noardburgum, Kootstertille, Rinsumageast, Feanwâlden en Kollum zijn samen met de Friese Milieu Federatie (FMF) Landschapsbeheer Friesland (LBF) en Stichting Wrâldfrucht (WRF) initiatiefnemers van Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip. Het doel van het project is dat dorpen samen met hun inwoners, scholen, ondernemers, (natuur-)organisaties, bedrijven en gemeenten een proces op gang brengen waarin wordt samengewerkt om de biodiversiteit in de eigen leefomgeving te laten toenemen.