In het jaar van de grote watersnoodramp, 1953, hield de zeewerende dijk van de Lauwerszee maar krap aan stand tegen het kolkende water. Het Contributiehuisje in Kollumerpomp, gebouwd op de eerste beschermingslinie tegen de zee, diende niet alleen om de contributie te innen, maar was ook in gebruik als stormwachtershuis. Op de gevelsteen in het huisje valt af te lezen dat het water tot 6,23 meter boven NAP kwam. De zeewering moest bij nacht en ontij met zandzakken verzwaard worden om een doorbraak te voorkomen.
In 1969 werd de Lauwerszee afgesloten, de zee werd getemd tot een meer. Het huisje verloor daarmee zijn functie. Het bleef echter een geliefd monument, symbool voor de strijd tegen het water, en besloten werd om dit historische pand niet af te breken, maar het te bewaren als parel in het landschap.
Het Contributiehuisje is doorgaans gesloten, en alleen van buiten te bekijken. Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 10 september, is het huisje geopend voor bezichtiging, tussen 11.00 en 14.00 uur.
Tot nog toe moesten bezoekers goed ter been zijn, wilden zij het huisje kunnen bereiken. De trap, waarmee men op de houten galerij rondom het huisje kon komen, was al jaren verdwenen, zodat enig geklauter noodzakelijk was. Een lang gekoesterde wens van de eigenaar van het huisje, stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, was dan ook om de trap weer terug te brengen op de dijk, zodat dit bijzondere monument weer beter toegankelijk zou worden. Als voorbeeld werd een foto uit midden vorige eeuw gebruikt, waarop dijkopzichter Dirk Bijlsma en zijn broer Cobus staan, leunend tegen het hek voor het huisje. Op basis van deze foto, en de beschrijving in het bestek uit 1827, kon timmerman Wietse Planting de trap weer reconstrueren.
Wethouder Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland zal aanstaande zaterdag om 11.00 uur het Contributiehuisje openen voor publiek, door de trap officieel in gebruik te nemen. Aansluitend is iedereen is van harte welkom in dit prachtige monument met zijn bijzondere geschiedenis.