LANDELIJK – Vanaf 21 september organiseert Moeder aan de lijn meet-ups over mantelzorg door heel Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sponsort deze bijeenkomsten om het, nog altijd urgente en actuele, onderwerp mantelzorg beter bespreekbaar te maken. De reeks is een voortzetting van een eerdere reeks meet-ups over mantelzorg.
Meet-ups
De meet-ups zijn een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden. Ze moeten mantelzorg – en de gigantische last op de zorggevenden die daarbij vaak komt kijken – beter bespreekbaar maken. Onder leiding van Eric Corton wordt er tijdens de meet-ups inzichtelijk gemaakt wat voor enorme impact mantelzorg kan hebben op de levens van zowel de verzorgenden, als voor degene voor wie gezorgd wordt. Tijdens de meetups wisselen mantelzorgers ervaringen met elkaar uit. Dat doen ze aan de hand van filmfragmenten uit de documentaire Moeder aan de lijn, die in beeld brengt hoezeer mantelzorg de levens van alle betrokkenen kan beheersen. De documentaire van regisseur Nelleke Koop werd in 2018 uitgezonden op NPO2 en gevolgd door tien meet-ups door het hele land.
Mantelzorg in Nederland
In Nederland geven circa 4,4 miljoen Nederlanders ouder dan zestien hulp aan hun partner, familie, vriend of buur. Hoewel elke volwassene in Nederland een potentiële mantelzorger is, realiseren veel mensen zich niet welke gevolgen dit kan hebben voor hun eigen leven. Terwijl de vergrijzing voortzet, zijn er in Nederland steeds minder zorgverleners beschikbaar. Bovendien blijven mensen langer thuis wonen. Daarnaast hebben om verschillende redenen volwassenen én kinderen mantelzorg nodig. Daardoor verhoogt de druk op familieleden, en ook op vrienden en buren die zich inzetten. In 2040 zal de behoefte aan mantelzorg naar verwachting verdubbeld zijn.
Moeder aan de lijn
In Moeder aan de lijn, een film van New Amsterdam Film Company en Human, volgt regisseur Nelleke Koop drie vrouwen die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Dit doen Elien, Carin en Hanna uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De rollen van ouder en kind draaien zich om in deze observerende en emotionele documentaire over mantelzorg. De documentaire geeft een sterk inzicht in hoe deze nieuwe situatie de verhoudingen beïnvloedt. Moeder aan de lijn ging in 2018 in première op het Nederlands Film Festival, werd daarna uitgezonden op NPO2 en is nog steeds te bekijken op de website van Omroep Human. In navolging van de documentaire werd door New Amsterdam Film Company en WeHelpen in samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. een reeks meet-ups georganiseerd. Dat aantal is door het succes uitgebreid.
Getroffen maatregelen Covid-19
Het belangrijkste is dat de meet-ups zo veilig mogelijk kunnen plaatsvinden. Daarom zijn er nieuwe locaties gekozen waar alle RIVM maatregelen worden nageleefd. De ruimtes worden goed geventileerd, de zitplaatsen worden toegewezen en er is iemand aanwezig om de maatregelen te handhaven. Als blijkt dat een meet-up geen doorgang kan krijgen door nieuwe maatregelen, dan zal de bijeenkomst worden omgezet in een online meet-up. Tijdens de lockdown zijn de online sessies succesvol gehost met dezelfde impact als de fysieke bijeenkomsten.
Data nieuwe meet-up
Meet-up Provincie Friesland: dinsdag 17 november
Praktische informatie:
Programma van 14.00 – 15.45 uur online via Zoom.
Aanmelden Meet-up Provincie Friesland is gratis en kan via https://moederaandelijn.nl/burgum (was Burgum, is nu voor de gehele provincie Friesland)
De nieuwe meet-ups worden bekend gemaakt op www.moederaandelijn.nl