AMELAND – Bodemdaling door gaswinning onder Ameland zorgt er nu al voor dat er zo’n twintig procent minder scholeksters op het eiland rondlopen. Het maakt het voor de vogels veel moeilijker om zich aan te passen aan de zeespiegelstijging.
Met deze conclusie uit recent wetenschappelijk onderzoek stapt de Waddenvereniging naar UNESCO. De Waddenzee, inclusief de Waddenkust, is UNESCO Werelderfgoed en de organisatie heeft eerder al duidelijk gemaakt dat die werelderfgoedstatus onder druk staat door mijnbouw onder het Wad.
Omrop Fryslân, Remco de Vries
Nieuwe vergunningen voor gaswinning worden niet meer verleend en het Rijk heeft eerder al gezegd voorlopig geen groen licht te geven voor gaswinning bij Ternaard onder het Wad. De Waddenvereniging wil dat minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei dat besluit nu ook definitief neemt. Daarom stuurt de organisatie een brief naar UNESCO
“Dit nieuwe wetenschappelijke onderzoek lijkt volledig in lijn met zowel de oproep van UNESCO als het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen,” zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. “Het lijkt nu bijna onmogelijk om vol te houden dat nieuwe gaswinning mogelijk is onder het Werelderfgoed Waddenzee.”
Minister naar Fryslân
De minister komt aankomende maandag naar Fryslân om met de ‘regio’ te overleggen over de mijnbouw. Zij heeft de brief van de Waddenvereniging ook gekregen.
De NAM heeft nog altijd de mogelijkheid om gegevens aan te leveren die moeten aantonen dat de gaswinning bij Ternaard wel kan zonder dat de waddennatuur daar schade door oploopt.