EANJUM – Er komt een vervolg op de zeer populaire true crime-podcast ‘De Heks van Anjum’, schrijft Omrop Fryslân. Journalist Margriet Brandsma duikt opnieuw in het verhaal achter de ‘Anjumer pensionmoorden’ van 1997. Brandsma, die eerder ook al een boek schreef over de kwestie, kreeg zulke geïnteresseerde reacties naar aanleiding van de podcast, dat het de moeite waard was om nog eens twee afleveringen te maken.
Wat voor reacties krijg je dan?
“Er kwamen veel reacties van mensen die met plezier hadden geluisterd, maar er kwamen ook reacties van mensen die de hoofdrolspelers hebben gekend. Wat ook wel opvallend was, is dat nabestaanden van een van de slachtoffers zich hebben gemeld.” In de voortuin van een pension in Eanjum werd in de nacht van 24 op 25 december 1997 het lichaam gewonden van Louw de Jong. Naast het lichaam, dat in plastic was verpakt, was een gat gegraven. Op aanwijzing van twee getuigen werd later nog een lichaam opgegraven: dat van Herman Sonnemans.
De pensionhoudster, Marianne van der E., werd veroordeeld voor beide moorden. Het pension in Eanjum kreeg in de volksmond de naam ‘horrorpension’ en Marianne van der E. werd ‘de heks van Anjum’ genoemd. Marianne van der E. heeft de moorden altijd ontkend. Een week voordat beide moorden werden ontdekt, werd nog een hennepkwekerij opgerold. Die was gevestigd op de zolder van de schuur bij het pension. Justitie heeft de moorden nooit aan de hennepkwekerij gelinkt. “Ik heb weleens een licht verwijt gekregen dat het alleen maar over de dader ging, de slachtoffers kwamen niet aan bod. Daarom vond ik het ook zo bijzonder dat ik na die eerste vier afleveringen van de podcast een reactie kreeg van zowel een dochter van Louw de Jong als de vrouw met wie hij een relatie had ten tijde van de moord.”
Waarom kwamen die nabestaanden dan naar jou toe?
“Die dochter was twee toen het gebeurde. Het verhaal over haar vader is heel lang bij haar weggehouden. Intussen is ze zelf moeder, ze las het boek, ze luisterde de podcast en kreeg het gevoel: het is wel mijn vader. Ik wil meer over hem weten. In de familie was het een gevoelig onderwerp, vandaar dat ze dacht: ik zoek contact met jou.” “Die vriendin wist iets te vertellen over de pensionhoudster wat ze heel graag kwijt wilde. En zo waren er heel veel mensen die een flardje informatie wilden delen.”
Wat kunnen we verwachten van de nieuwe afleveringen?
“In de vijfde aflevering blijf ik bij het stoffelijk overschot van Louw de Jong. Volgens justitie zou dat een etmaal lang in de voortuin van dat pension hebben gelegen, zichtbaar voor iedereen. Toen ik dat voor het eerst las: dacht ik, ik kan het niet voorstellen. Dat werk ik in deze aflevering verder uit.” “De zesde afleveringen gaat over de ‘handlangers’. Marianne heeft in beide gevallen hulp gevraagd aan mannen die moesten helpen bij het wegwerken van de lijken. Die handlangers had ik nog niet gesproken. Een van de handlangers, Ernst B., is intussen geëmigreerd naar Duitsland. Ik heb ervoor gekozen om hem daar gewoon maar op te zoeken. Hoe dat verlopen is, komt in de zesde aflevering aan bod.”
Je hebt nu zoveel informatie verzameld over de zaak, hoe denk jij dat het precies zit?
“Ik ben tot de overtuiging gekomen dat ze er absoluut mee te maken heeft gehad, maar ik geloof niet dat zij beide moorden heeft gepleegd. Ze zou De Jong in de gang van het pension vermoord hebben, vervolgens zou ze hem naar buiten hebben gesleept, op de stoep hebben gelegd en toen het dorp in zijn gefietst om hulp te vragen aan die Ernst B., die haar moest helpen dat lijk nog tien meter verderop te slepen. Ze wist ervan, maar ze is niet de enige dader.” De nieuwe afleveringen van ‘De Heks van Anjum’ zijn vanaf dinsdag beschikbaar op Spotify en iTunes. De podcast is genomineerd voor de Regiohelden, een prijs voor de beste producties van regionale omroepen.